https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЕто на какво се дължи полярното сияние, наблюдавано от България снощи

Ето на какво се дължи полярното сияние, наблюдавано от България снощи

Снощи всички, които имаха късмета да бъдат под открито и ясно небе, можеха да наблюдават с невъоръжено око рядко за нашите географски ширини явление – полярно сияние, което обагри небето в червено.

На какво се дължи то обяснява физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

От България такова явление може да се види след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето, при това ако изригването е било в посоката, в която се намира Земята в момента.

След като потокът от заредени частици пропътува разстоянието между Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и дори я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиовръзките. Тези частици от слънчевата плазма, които навлизат във високите слоеве на нашата атмосфера, пораждат полярните сияния.

В редки случаи – когато процесът е много интензивен, полярните сияния могат да се наблюдават и от по-ниски географски ширини. Интензивността на потока от заредени частици, т.е. на корпускулярната радиация от Слънцето, се оценява по геомагнитния ефект, който тя предизвиква, чрез т.нар планетарен Kp индекс. Това е балометрична (логаритмична) величина, която може да има стойности от 0 до 9 и се определя от множество наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо на Земята. Снощи между 16:45 ч. и 18:45 ч. Kp индексът достигна и леко надмина стойност 8, след което започна да спада.

Тези явления се следят с повишено внимание, тъй като не са безобидни. Освен проблемите с радиовръзките, след мощни слънчеви изригвания и породените от тях геомагнитни бури могат да настъпят аварии в енергийните системи и в кабелните телекомуникационни мрежи на големите държави. Причината е, че в проводниците на електропреносните мрежи се индуцира допълнително напрежение, което може да изкара от строя важни съоръжения. Този вреден ефект е толкова по-силен, колкото по-голяма е общата дължина на електропроводите в енергийния пръстен на дадена страна. В историята не липсват примери за такива проблеми: През 1859 г. при магнитна буря излизат от строя телеграфните линии в САЩ и в Европа. През 1972 г. също при магнитна буря са прекъснати телефонните връзки в щата Илинойс. През 1989 г. 6 млн. канадци в провинция Квебек остават без отопление и осветление след прекъсване на електроснабдяването, пак при мощна магнитна буря.

Проблемът е, че докато съвременната електроника и комуникациите стават все по-сложни и по-ефективни, стават и по-уязвими. От друга страна ние все повече разчитаме на тях – вече буквално за всичко. Ако сега се случи подобна голяма авария, негативните последствия от нея ще бъдат много по-големи от когато и да е било преди.

Затова логично идва и въпросът за прогнозирането на тези явления. Както и в метеорологията, за геомагнитните бури по-сигурни са прогнозите до 2-3 дни напред.

По-дългосрочните прогнози се основават върху периоди от почти 2 седмици, през които една активна зона върху слънчевата повърхност, която е източник на слънчев вятър, е видима от Земята. Това е предвид 27 дневният синодичен период на околоосното въртене на Слънцето, т.е. при взето предвид движение на Земята по нейната орбита около него. От значение е също колко време ще остане активна дадената зона върху Слънцето.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X