https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДенков: Съставът на ЦИК трябва да бъде сменен

Денков: Съставът на ЦИК трябва да бъде сменен

„Трябва да се търси смяна на състава на Централната избирателна комисия. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание.“

Това заяви министър-председателят Николай Денков при включване на живо от Министерския съвет, при което той отговаря на въпроси от граждани.

“В момента не трябва да се търси смяна на министри”, каза още Денков, визирайки министър Александър Йоловски, който ръководи Министерството на електронното управление.

“Скандалът с машините преди първия тур на местните избори трябва да бъде изчистен, но смяна на министри, които си вършат професионално работата, в момента не стои на дневен ред”, категоричен бе Денков.

“Това, което ще направим през следващите месеци е повишаване качеството на живот, за да искат хората да живеят и да работят в България и да се върнат тук. В последните две години има значително увеличение на социалните разходи. Има много сериозен пакет, който беше осигурен и ще продължи да се осигурява. Има и допълнителни средства за заплати. Трябва да бъдат приети данъчните закони, за да може да направим бюджет, който да отчита реално приетите такива. Очаквам той да започне да се обсъжда от другата седмица”, посочи още премиерът.

По негови думи ще има грижа и за служителите в Националната статистика, като част от средствата са заделени, за да се компенсира изоставането през последните години.

На въпрос за актуализацията на пенсиите премиерът посочи, че това се очаква в средата на 2024 г. с около 11%. „Така хората ще получават коледни добавки всеки месец“, заяви той.

„Има три основни критерия за влизане в еврозоната. Единственият, по който сме извън правилата, е инфлацията, която е по-висока. Но и тук има прецеденти – Хърватия беше приета в еврозоната, без да изпълнява този критерии. България може да изиска преглед, за да покаже че няма проблем с финансовата стабилност“, каза Денков.

“По отношение на Шенген, това което правим се оценява високо от всичките партньори”, посочи премиерът. “Имаме сериозно намаление на потока от мигранти. Имаме напредък и по въпроса за върховенството на закона”, каза той.

“Президентът надвишава правомощията си, той няма право да отказва това, което е поискано от него и това е пречка за работата на правителството”, коментира Денков. Той изрази надежда, че този проблем ще бъде осъзнат и ще се стигне до диалог.

Премиерът посочи, че за малките болници е имало промяна, за да могат да се отпускат целеви средства за тях и да осигури дейността им.

На въпроса за магистрала „Хемус“ той посочи, ме в момента се работи по първите три участъка, както и по всички пътища, които са връзки между отделните части на страната.

“Има обявени 4 обществени поръчки за над 60 влага и 18 локомотива, работи по осигуряване на още железопътни мрежи”, каза той.

Денков подчерта, че вече работи и системата за електронно връчване на фишове.

По темата за проблемите в здравната системата Денков каза:

„Темата съдържа нюанси, които трябва да се имат предвид. Възможност за електронни рецепти има почти от три години. Никой не може да каже, че се налага скоростно и силово. Тази възможност не беше използвана преди да бъде въведена задължително. Има сблъсък на лобита в няколко отношения: кой да изписва крайните лекарства, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат използвани генерици. Разбира се, хората страдат от тези сблъсъци. Това, което се обсъжда с министъра на здравеопазването е ако трябва някъде да се сложи преходен период по отношение на определен тип общности. Но ние няма да се откажем от електронните рецепти. Това е европейската практика. Тя ще изсветли някои проблеми, като например недостига на лекарства.

Дигиталната раница е налична, всички учебници от 1 до 7 клас са налични, от другата година всички учебници от 8 до 12 клас ще бъдат включени в дигиталните раници, но няма подготовка за учители и ученици как да се използват, посочи той. По тази причина са предвидени обучения”, поясни премиерът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X