https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКостадин Костадинов призова КС да се произнесе по жалбата за референдума за...

Костадин Костадинов призова КС да се произнесе по жалбата за референдума за лева

“Възраждане” призова Конституционния съд възможно най-скоро да се произнесе по въпроса за отхвърленото от парламента предложение за свикване на национален референдум за запазване на българския лев. Това поиска в декларация от парламентарната трибуна председателят на партията Костадин Костадинов.

Народното събрание забави до последния момент произнасянето си и в началото на юли, погазвайки закона и Конституцията, отказа да удовлетвори желанието на 604 хиляди българи да бъдат питани искаме ли да запазим нашата финансова независимост, посочи той. Отправихме жалба до Конституционния съд (КС), който няма срок за произнасяне в такива случаи, но има обичайни срокове от две до четири месеца, и още не се е произнесъл, каза Костадинов. Междувременно, по думите му, българското правителство е започнало форсирана кампания за пропаганда на приемането на еврото в България като официална валута.

Костадинов коментира, че “заради влошаването на системните финансови показатели на България и заради желанието все пак нашата страна да бъде интегрирана, по-скоро анексирана в европейската единна финансова система”, е започнало да се говори, че като че ли няма да има особено значение какви точно са критериите и дали ги изпълняваме или не. Заговори се, че няма значение каква е инфлацията, дефицитът, дълговете на държавата, важното е просто да има политическа воля за това, посочи той.

Този въпрос трябва да бъде подложен на референдум, за да може всеки един български гражданин да се произнесе, смята лидерът на „Възраждане“. Бавенето обаче от страна на КС събужда много сериозни подозрения за политическа намеса, събужда и много сериозни подозрения за чужда намеса извън България, коментира той.

„Възраждане“ призовава КС по възможно най-бързия начин да се произнесе, да уважи мнението на тези 604 хиляди души, за да може да се проведе референдум и вярата в демокрацията и във върховенството на закона в България да бъде запазена, заяви Костадин Костадинов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X