https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет заради дерогацията

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет заради дерогацията

Премиерът Николай Денков свика извънредното заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия, предава БНТ.

ГЕРБ са напуснали, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера “Лукойл” е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, “Възраждане” и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменяме на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

„Стана ясно, че има възможност за доставки и извън Руската федерация. Няма изненада и за нас е загуба на време да стоим на този съвет. Печели се на гърба на българските граждани. За нас единственото разумно е парламентът да вземе решение за законопроекта”, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Според Атанасова Агенция „Митници” недостатъчно е контролирала доставките на преработена продукция.

„Въпреки че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, над 50% от произведените горива на „Лукойл” са изнасяни в целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е скандално”, разкри Делян Добрев. Той припомни, че от партията на Бойко Борисов са сезирали прокуратурата за подобни действия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X