https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаГвоздейков: Полагаме усилия медицинските хеликоптери да станат осем

Гвоздейков: Полагаме усилия медицинските хеликоптери да станат осем

“Полагаме усилия медицинските хеликоптери да са с два повече и от шест да станат осем”, заяви в ефира на БНТ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той обясни, че договорът с италианския производител на шестте машини има опция, според която могат да бъдат добавени още две машини.

„При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече – осем“, каза той.

Министър Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. По думите на министъра в средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Втората въздушна линейка се очаква през юни.

По темата за модернизацията на железопътния транспорт в страната министърът отново увери, че няма риск от загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, предназначени за закупуването на нов подвижен състав.

“Полагат се усилия да се надгради и железопътната инфраструктура”, каза още министърът.

Гвоздейков каза още, че в сложната ситуация след обилния снеговалеж миналата седмица екипите са се справили навреме и сравнително добре. “Към днешна дата всички железопътни трасета са проходими, без аварии”, посочи той.

Във връзка с техническото състояние на българския автопарк министърът цитира данни, според които около 350 000 автомобила са внесени в страната за 2022 г.

„Ако обложим този внос на бройка автомобил с минимум 500 лева, ето един инструмент, един фонд, който може да бъде използван“, смята той. Министър Гвоздейков увери още, че се затяга и контрола върху провеждането на техническите прегледи на автомобилите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X