https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБорисов защити общия законопроект на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията

Борисов защити общия законопроект на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново защити взетото решение за внасяне на общ компромисен проект на формациите, подкрепящи кабинета, за пълна отмяна на дерогацията за петрола от Русия от 1 март следващата година, а от 1 януари – отпадане на квотите за износ на нефтопродукти от руски петрол.

До този вариант се стигна, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ оттеглиха проектите си, които предвиждаха отмяна на дерогацията съответно от 1 януари и от март следващата година:

ГЕРБ и ПП-ДБ са готови с общия законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни, и утре той ще бъде внесен в парламента, обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът Бойко Борисов в присъствието на Радослав Рибарски от ПП-ДБ и председателя на енергийната комисия Делян Добрев.

Ще го защитаваме заедно, каза Борисов:

“С Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл два закона да се бият в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това ние пак да не си говорим 3 дена.

Затова оттеглихме и двата проектозакона – и този на ПП-ДБ, и този на ГЕРБ. И направихме един междинен вариант, така че от една страна безпокойството на колегите, че може да се случи нещо в тия два месеца с цените на горивата, да отпадне тази съответно опасност, и в същото време, колкото може по-бързо тази дерогация да свърши”, лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни и какво е имал предвид, когато е говорил, че при отстъпление ще даде оставка като лидер на ГЕРБ – от думите му стана ясно, че партията ще продължи да подкрепя правителството, каквито и трудности да срещне след отмяната на дерогацията, а не конкретно срокът 1 януари:

“Точните ми думи – казах на Найо Тицин, че ако се направи така, че да влезе дерогацията от първи и възникнат тези проблеми, за които колегите говорят, ние ще стоим твърдо зад тях. Ако трябва ще си дам оставката от ГЕРБ. Това ми бяха думите.(…) от първи януари.”

Общият законопроект ще бъде внесен утре в деловодството на парламента, обясниха Делян Добрев и Радослав Рибарски.

За подготовката на общ вариант за отпадане на дерогацията съобщи по-рано днес председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС. Той предвижда отпадане на дерогацията от 1 март догодина, а от 1 януари да се прекрати износът на петрол и деривати с произход от Русия.

На въпрос дали законопроектът предвижда гаранции, че на пазара няма да има сътресения, Борисов отговори:

“Това никой не може да го гарантира, защото те, така или иначе, с дерогация отидоха миналата година на 4 лева, нали тъй. В 17 държави днес, които нямат дерогация, бензинът е по-евтин.

И ако има сътресения, ще бъдат поети по времето на премиер Мария Габриел, което колегите се страхуваха да не би да е капан от страна на ГЕРБ – като искаме от първи януари, това да се случи при премиера Денков.

Заедно ще понесем ударите, ако има такова нещо, но аз с намаляването сега на руския петрол от тяхната експлоатация, мисля, че няма да се стигне до там”, коментира още Борисов.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X