https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАсен Василев: Хората с най-ниски пенсии ще получават по 50 лв. всеки...

Асен Василев: Хората с най-ниски пенсии ще получават по 50 лв. всеки месец

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев говори пред журналисти в Брюксел. Вчера финансовите министри от еврозоната изслушаха плановете на България за присъединяване към общата валута.

Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очертава към края на януари, началото на февруари 2024 г.

Василев уточни, че се очаква превод за около 700 милиона евро. По неговите думи днешното решение на Съвета на ЕС за одобряване на промените в българския план за устойчивост е техническо.

“Това беше само техническата корекция по размерите на проектите, някои проекти отпаднаха от плана поради намаляването на общата сума за България”, поясни министърът. “Реалната промяна в плана предстои да се обсъди с Европейската комисия, вероятно ще бъде приета януари-февруари”, добави той.

Василев отбеляза, че заради плана остава да се приемат правилата за избор на състав на комисията за борба с корупцията у нас и план за промените в енергетиката.

Василев потвърди, че се запазва целта България да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 година.

“Днес отчетохме напредъка по условията след приемането ни в Банковия съюз, където сме изпълнили почти всичко, каза той. Остава законът за БНБ, който получи одобрението на ЕК и на Европейската централна банка, да мине през парламента. Очакваме януари да завършим и тази част”, посочи той.

“Изпълняваме три от четирите условия, в това число за дефицит. Дефицитът към края на ноември е 0,6 процента, при изискване за 3 на сто. За догодина бюджетът е планиран в рамките на Маасткрихтските критерии. Получихме много силна подкрепа в еврогрупата, ще се направи доклад, който ще бъде разгледан през юни, след изборите за Европейски парламент”, отбеляза финансовият министър. По неговите думи на основата на този доклад ще бъде определена конкретната дата за присъединяването на България към еврозоната.

Попитан дали правителството има още какво да направи за намаляване на инфлацията, Василев поясни, че БНБ е приела няколко мерки, изискванията за резерви в българските банки са на 12 процента, а в ЕЦБ са на 1 процент.

“Тоест режимът е затегнат максимално”, уточни Василев. “По-затегната фискална политика трудно може да бъде направена”, допълни той.

По неговите думи ЕК и държавите от ЕС отчитат, че инфлацията у нас се повишава от цените на енергията и храните.

“Тъй като ние сме по-бедни от останалите в Европа, това е много по-голям процент от потребителската кошница. Виждаме доста бърз спад на инфлацията в България и в останалата част на Европа. Ако, за да свалим инфлацията, трябва да убием икономиката, няма да го направим”, каза Василев.

Василев отговори и на въпроси, които касаят бюджета и парите у нас:

“Събираемостта на данъците върви доста добре, от друга страна разходната част също върви доста добре. Както знаете в бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки. Политиката, която ние следваме, е да има трайни увеличения на пенсиите. Заложено е в бюджета за догодина 11% да се вдигнат пенсиите, което означава, че хората с най-ниските пенсии от 523 лв, ще получават по 50 лв. всеки месец, а не 50 лв еднократно”, обяви Василев и посочи, че са заложени и повече пари за култура.

“Нека да видим как ще излезе бюджетът след второ четене и тогава ще говорим дали сме доволни”, посочи финансовият министър.

“Не е моя работа да искам оставката на здравния министър Христо Хинков. Работа на премиера и вицепремиера е да преценят дали искат оставката на един или друг министър”, добави той.

“Мисля, че всички сте свидетели, че подкрепата не идва даром. Има изключително остри дебати и размяна на реплики. Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите каква трябва да е тя. Работа на здравното министерство е да формулира ясни приоритети и тази реформа да се случи”, каза още финансовият министър.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X