https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАсен Василев: Президентът не работи за българския национален интерес

Асен Василев: Президентът не работи за българския национален интерес

“Президентът не работи за българския национален интерес. В конституцията има ясно заявени правила кой може да я пипа. Там пише 2/3 от депутатите като иам съгласие по текстовете. Няма записано какво е доверието или недоверието към тези депутати”, заяви финансовият министър Асен Василев в отговор на критиките на държавният глава, който по-рано днес заяви, че не е нормално парламент с критично ниско гражданско доверие да посяга на Конституцията.

Василев коментира и идеята на Радомир Чолаков – Борисов премиер, той и Делян Пеевски вицепремиери.

„Това бих го сложил в категорията научна фантастика. По-точно тази, която е свързана с дистопия. Говоря за цялото уравнение. Всякакви хора говорят, важно е какво реално се случва“, каза финансовият министър.

„Има договореност Мария Габриел да стане премиер. Призовавам депутатите ни да подкрепят това, което първоначално сме говорили“, каза той и добави, че не е воден разговор за друг премиер.

“Моите отношения са прагматични с парламента. За щастие или за нещастие като финансов министър ми се налагало да приемам три пъти бюджет или актуализация на бюджет без ясно парламентарно мнозинство. Именно заради това трябва да работя с всички и да търся сечение, което да позволи да се постигне бюджет, който е по правилата на Маастрихските критерии, от друга страна да се правят инвестиции и вдигането на доходите”.

„Имахме пресконференция с Йордан Цонев, Теменужка Петкова, когато казахме, чеса договорени параметрите на бюджета. Моите позиции никога не са били за сближаване, моите са ясни. Отстоявам ги от 2021-а година.

Примерно позицията ми за здравния министър е, че един министър трябва да има свободата да си подбира екипа, да си взема решеният, но това трябва да е съгласуване с политическата подкрепа, която е поставила този министър, като такъв на поста“, каза той.

„Министър може да смени шеф на болница, ако го направи юридически издържано“, смята той.

„Точно кой е шеф на „Пирогов“ най-вероятно здравната комисия се интересува, едва ли друг. Аз влязох с ясната заявка, че екипът си е мой – влизам си с шеф на Митници, шеф на НАП, Изцяло си вода кадровата политика, никой не ми се бърка“, каза Василев.

Според него това дава сила на всеки министър.

„Не мисля, че има нещо, което да бъде озаптяване. Тази дума е грозна. Доколкото президентът даваше някакви заявки за продажби на земи, такова нещо в бюджета няма“, заяви финансовият министър.

„Законът за Бюджета беше публикуван преди изказването на Радев. Промени ще има до това кои общински промени ще са вътре и кои не. Няма графа „други“ в Закона на бюджета“, заяви той.

Асен Василев отрече и да е участвал в тайни срещи с представители на “Лукойл” в кабинета на министър-председателя Николай Денков, за каквито оповести по-рано служебният министър на енергетиката Росен Христов.

“Всичките ми срещи са явни и записани в календара. Имало е срещи с премиера и представители на “Лукойл”, на които съм бил не само аз, но и други представители на кабинета”, отсече финансовият министър.

Според него, ако има продажба на “Лукойл”, тя трябва да се случи по правила с ясен собственик.

“Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка е неприемливо. Фиктивна продажба с българско участие, доколкото участвам в процеса, няма да позволя”, заяви министърът на финансите.

Според него договорът с „Боташ“ е неизгоден за България.

„Причините са две – неустойки – даже да не ползваш определена услуга, трябва да си платиш и второто е, че се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на „Ботош“ и то при преференциални условия. Това не е редно“, смята той.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X