https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНа ключова среща в Брюксел ще бъде обсъдено присъединяването на Украйна към...

На ключова среща в Брюксел ще бъде обсъдено присъединяването на Украйна към ЕС

Започва ключовата за Киев и последна за годината среща на лидерите на Европейския съюз. На нея ще се дискутира ще получи ли Украйна зелена светлина за членство в общността.

Късно в сряда стана ясно, че ЕС размразява десет милиарда евро, предназначени за Унгария. Вероятната причина е опит да бъде получено съгласието на Будапеща за старт на преговорите за членство на Киев в Евросъюза. В Брюксел пристигнаха и лидерите на Западните Балкани, които също се надяват срещата да доведе до напредък с присъединяването им.

„Разширяването на Съюза е най-важната ни външнополитическа дейност. Аз съм начело точно на външната политика и за мен разширяването е основен въпрос. Трябва да ускорим процеса и да постигнем конкретни резултати, защото много отдавна сме поели ангажименти към няколко страни”, коментира Жозеп Борел.

Последната страна, която стана част от Европейския съюз, е Хърватия. Това се случи преди десет години. Агресията на Русия в Украйна обаче отново постави сред приоритетите на Брюксел разширяването на блока.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X