https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБСП сезира европейските посланици за влошаване на демокрацията в България

БСП сезира европейските посланици за влошаване на демокрацията в България

БСП изпрати писмо до посланиците на страните членки на Европейския съюз. В него се изразява несъгласие с развитието на политическите процеси в България и отдалечаването на страната от базисните изисквания за функционирането на една съвременна европейска демокрация.

“В страната има наченки на авторитарно и антидемократично управление на парламентарно и правителствено ниво. За първи път в демократичната история на страната опозицията е изтикана в периферията на парламентарния живот, като не ѝ е дадена възможност да оглави нито една постоянна комисия. Правилникът на Народното събрание се нарушава системно и няма никаква предвидимост в законодателния процес”, посочват от БСП в позиция до медиите.

“Заявката за политическо разпределяне на позициите в независимите регулаторни органи става под формата на концентрация на власт, без съобразяване с българските и европейски демократични традиции. В писмото до европейските посланици БСП обръща внимание и на начина, по който “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ и ДПС разпределят позициите в независимите регулатори. Дадени са заявки, че няма да се търсят най-добрите експерти, а се планират политически назначения, в противоречие с принципите на доброто управление. Това би създало риск не само за България, но потенциално и за целия Европейски съюз. Функции на изпълнителната власт редовно се изземват от парламента, което противоречи на Конституцията и нарушава баланса между властите”, смятат от партията.

БСП предлага тези наболели и други въпроси да бъдат обсъдени в началото на следващата година, при традиционните срещи на ръководството на БСП с посланиците на страните членки на Европейския съюз. В следващите седмици ще бъдат сезирани и международните у регионални европейски организации за недемократичните и антиевропейски действия на управляващите формации и техните лидери.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X