https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиФризьор осъди столичната община, след като падна с тротинетка в пропаднала шахта...

Фризьор осъди столичната община, след като падна с тротинетка в пропаднала шахта на пътя

Фризьор осъди столичната община да му плати обезщетение от 20 000 лева, след като паднал с тротинетка в пропаднала шахта на пътя и си счупил ръката. Освен че му причинила болки и страдания, травмата му попречила да работи в продължение на три месеца, разказва “Лекс”. Това е поредно дело по Закона за отговорността на държавата, по което София е осъдена да плати солидно обезщетение заради безобразната градска среда.

36-годишният мъж е завел иск за 30 000 лева, но Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 20 000 лева, въпреки че отхвърля всички доводи на общината за съпричиняване, както и възраженията, че въпросната шахта била на столичната топлофикация.

Инцидентът е станал на 30 май 2020 г. в кв. “Лозенец”. Около 21.30 ч. мъжът се прибирал от работа с тротинетката си, когато тя ненадейно пропаднала в улична шахта, която била под нивото на пътя. При последвалото падане пострадалият почувствал силни болки в лявата китка и дясното си рамо. Отишъл в “Пирогов”, където установили, че има счупване на раменна кост и повече от месец носил фиксираща превръзка.

Мъжът твърди, че освен физическите болки, се чувствал непълноценен в общуването, ходил и на психиатър заради депресивна реакция. Пред съда той описва, че дълго време не можел пълноценно да изпълнява професионалните си ангажименти на фризьор заради травмата, а първоначално се налагало майка му денонощно да му помага, тъй като не можел да използва ръката си и за елементарни дейности.

Свидетелка е дала показания, че мъжът изпитвал постоянни болки в дясната ръка, с която основно работел, а заради травмата не можел да държи сешоара, да боядисва, а близки дори му помагали финансово, за да си плаща наема, тъй като за около 3 месеца не е работил.

Той “трудно преживял инцидента, защото през лятото е ходел да прави прическите на известни наши изпълнители, когато те имат участие в страната, а след травмата не е можел да извършва тази дейност, която очевидно била добре платена. Това го сринало още повече, защото през лятото, когато повечето хора са на море, ищецът разчитал на тези наши артисти”, описва съдът проблемите на фризьора след инцидента по данните на свидетелите. Мъжът се върнал на работа едва в края на годината. Заради обездвижването напълнял, което също го карало да се чувства непълноценен и потиснат.

В решението си съдът цитира Закона за пътищата и обяснява, че задължение на общините е да поддържат общинските пътища и да отстраняват всякакви препятствия, за да осигуряват безопасно и удобно движение през цялата година.

“Изпълнението на тези задължения не е ограничено само до онези части или принадлежности на улицата, които са общинска собственост, защото по силата на цитираните норми на общината е вменено да осъществява цялостната дейност по полагането на системни грижи, поддържането в изправност и осигуряване безопасността при движение по общинския път”, се казва в решението, с което съдът отхвърля възраженията на общината, че пропадналата шахта е на „Топлофикация“, като допълва, че дружеството отговаря само за топлопреносната мрежа, но шахтите не са част от нея.

За да осъди общината да плати 20 000 лева на пострадалия и да отхвърли иска му в останалата част, съдия Петър Боснешки се мотивира, че сега мъжът е добре, няма патологични белези и лечението му е приключило, без да е бил опериран, въпреки че е имало такива препоръки.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X