https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЩе има високопроходими линейки за отдалечените райони

Ще има високопроходими линейки за отдалечените райони

Със 133 гласа “за”, един против и 36 въздържали се (ПП-ДБ) парламентът прие предложението на ИТН, с което мобилни линейки с обучени медици ще обслужват хората в трудно достъпните региони. По идея на ГЕРБ второто четене на законопроекта ще е след максимално допустимия срок от 28 дни.

В законопроекта е предвидено да се извършват и мобилни изследвания в отдалечени и трудно достъпни райони. Предвидено е и създаването на специализирана агенция, която да отговаря за тези дейности и превенцията в здравеопазването.

“Възраждане” приемат да има линейки за трудно достъпните райони, но не и да се създава нова агенция – така ще се увеличи администрацията.

Здравната комисия подкрепи законопроекта на първо гледане, припомни шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. И напомни, че могат да коригират текстове преди второ четене. Здравето на гражданите е много по-важно от всичко останало, настоя депутатът.

Христо Проданов заяви, че БСП са предлагали такива текстове още от 44-то НС, поне в частта за автомобилите. Тогава обаче мнозинството на ГЕРБ и ОП не ги подкрепили. И изрази надежда, че ИТН са си осигурили подкрепа този път. Бившият социален министър Георги Гьоков от БСП хареса идеята, че линейките могат да се ползват и за мобилни аптеки, но има въпросителни дали лекарите могат да продават медикаменти. Според него МЗ трябва да окаже сериозна подкрепа, защото иначе това ще е само поредния приет законопроект без да се случи нищо по него.

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ призна, че с текстовете се решава основен проблем в здравната система – по-дборо качество на грижи в отдалечени райони. Но се отварял голям дебат какво трябва да направи държавата, за да се осигури достъп до здравеопазването там, където това сега е невъзможно. Ангелов обаче иска максимално време преди второ четене – 21 дни за дебат, в които да се направи работна група, която да изчисти противоречията с настоящата нормативна уредба. На първо четене ГЕРБ подкрепят закона. Той обаче не бил панацея. Ангелов акцентира и на липсата на специалисти – лекари и здравни медици. Дори и да създадем възможност за мобилни лечебни заведения или оборудвани линейки, трябва да видим как да ги обезпечим с професионалисти, които да могат да осъществяват здравна дейност, а и да имат правото да я осъществяват.

Джевдет Чакъров обясни, че ДПС също имали забележки, но наистина одобряват достъпа до медицина помощ в отдалечени и трудно достъпни места. От движението били направили опити с мобилни линейки, но законодателно това ставало много трудно. Затова трябва да се търси и принципно цялостно решение. И те искат 21 дни преди второ четене.

Васил Пандов от ПП-ДБ пък смята, че концепцията на ИТН е добра, но начинът, по който е структурирано предложението, то се нуждае от сериозна преработка. Затова от коалицията се въздържали. И заяви, че имало текстове, които противоречат на сега действащи разпоредби и закони. “Има въпроси защо само експресни кръвни изследвания и вътрешни болести, а няма неврология”, вметна Пандов. “Надяваме се да се случи чудо – да намерим текст, който на второ четене да премахне всички тези неясноти и да постигнем консенсус. Ще работим активно. Избързваме с дебата”, смъмри Пандов идеята за Агенцията, която да се занимава с профилактиката.

Д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ пък иска да знае за колко хора се търси решение на проблема, както и може ли да го реши този законопроект. Говорим за профилактика, но трябва да сме наясно с демографията на хората които ще бъдат обслужени. Техните нужди са различни от средностатистическите за България, смята той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X