https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниВойната в Украйна може да се води още до 5 години

Войната в Украйна може да се води още до 5 години

Служители на американското и западното разузнаване смятат, че руската агресия срещу Украйна ще продължи поне още две години, а според някои от тях сраженията могат да продължат и пет години, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с информацията.

Това е една от причините, поради които САЩ искат да настояват за отпускане на средства за помощ за Украйна преди края на тази година – много служители се опасяват, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през есента на 2024 г., той ще блокира по-нататъшното финансиране, включително и вече одобреното, посочва телевизионният канал.

Продължаващата подкрепа на Запада за Украйна е от решаващо значение, твърдят американски и западни служители. Служители на разузнаването смятат, че макар и намаляването на финансирането да няма вероятност да повлияе сериозно на бойните действия в краткосрочен план, в дългосрочен план то ще помогне на Русия да “набере инерция”, а Украйна да загуби възможността да атакува със западни оръжия.

Според американския служител се очаква през тази година Украйна да работи за укрепване на отбранителната си индустриална база и за възстановяване на въоръжените си сили. Според американския военен служител, базиран в Европа, нов опит за мащабна контраофанзива от страна на Украйна е вероятно да бъде осъществен най-малко след две години.

Той заяви, че Западът не очаква големи успехи от нито една от двете страни през тази година, тъй като и двете страни са “твърде изтощени по отношение на войските и оборудването”, за да се очакват големи действия през 2024 г.

На 1 януари “Таймс” написа, че служители на британското разузнаване смятат, че Украйна не може да победи през 2024 г., тъй като не разполага нито с жива сила, нито с оръжия, за да направи пробив на бойното поле. “2024 г. има за цел да повлече [руския президент Владимир] Путин към 2025 г. и след това, да го вземе на слаба страна и да изпита решимостта му”, заяви източник от британското правителство пред изданието.

По-късно заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоан заяви, че конфликтът в Украйна едва ли ще приключи тази или следващата година, като се аргументира с това, че нито една от страните не вижда, че алиансът разполага с “военни възможности за извоюване на решителна победа”. Той изрази увереност, че САЩ ще постигнат споразумение за отпускане на средства за военна помощ на Киев.

Путин заяви, че руската победа е неизбежна. На 1 януари той заяви, че Западът се стреми към стратегическо поражение на Русия, като прави това “с ръцете на украинците”, но това е изключено. Ситуацията в зоната на военните действия в Украйна е задоволителна, каза още президентът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X