https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДемерджиев: Делян Пеевски не е човекът, който може да говори за корупция.

Демерджиев: Делян Пеевски не е човекът, който може да говори за корупция.

“По отношение нашумелия договор за обществена поръчка, аз нямам никакви притеснения. Тази обществена поръчка стартира преди аз да стъпя в МВР. След като бяха изтекли повече от 4 години от момента, в който са давани офертите от фирмите в поръчката, още при подписване на договора изпълнителят каза, че има промяна и постави условие за индексация”, заяви бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на bTV във връзка с досъдебното производство за ощетяване на Министерството на вътрешните работи с 81,5 млн. лева, по което е разследван.

„Предложението на изпълнителя беше за по-сериозно индексиране. След като 6 месеца всички компетентни органи в МВР работиха, така бяха изчислени конкретни суми, които бяха два пъти по-ниски от поисканите“, допълни той.

„Министър Калин Стоянов е юрист, много добре знае как се оспорва един договор. Защо е платил – вече е въпрос с два отговора: или е приел, че всичко е наред по тази обществена поръчка, или има други обстоятелства, които са го накарали да плати. Ако е имал съмнения, министърът е трябвало да оспорва индексацията“, каза още Демерджиев.

Според него възникват много въпроси: „Имаше опасност да не може да се издават новите български лични документи. Работихме с немски концерн. Не знам какви са мотивите, но ако министърът е смятал, че има нещо нередно, е трябвало да алармира още през август и да не извършва плащания. Може би този изпълнител е нежелан? Немските дружества не са обичайните компании, които печелят обществени поръчки у нас.“

Той поясни, че прокуратурата не го разследва: „Никой до момента не ме е викал, нито пък е викал човек от моя екип.“

„Шест месеца се работеше по този анекс, не два дни. Опасността да нямаме български лични документи е огромна. Това бездействие може да се окаже пречка за приемането ни в Шенген – това е част от условията за влизането ни в Шенгенското пространство. Мисля, че има забавяне, защото отдавна трябваше да бъдат започнати действия и те да са видими в момента. Очевидно съмненията за тези 81 млн. лв. не пречат, след като министър Стоянов ги е платил. Забавянето идва от екипа на министъра, който не работи адекватно“, подозира още той.

„Цялата адвокатска гилдия протестира срещу избора на конституционни съдии. Горд съм, че съм български адвокат и съм част от общността, реагирала остро. НС се превръща в заден ход, през който хора без юридически стаж минават и стават членове на Конституционния съд, който е сериозен като качество орган“, обясни още той.

„От управляващото мнозинство ни казаха, че очакват КС да е политически орган, който да подкрепи мнозинството. Ясно да се разбере: КС не е политически орган, там не трябва да се излъчват политически фигури, за да подкрепят политически тези. Обидно е човек, който се кандидатира за член на КС, да чете отговори на предварително зададени въпроси. Кой ще им пише решенията на тези бъдещи конституционни съдии?“, попита Демерджиев.

„Делян Пеевски не е човекът, който може да говори за корупция. Когато той говори за корупция, аз си изключвам телевизора. От пет парламентарни групи с председатели, той е единственият, който се изявява като командващ на изпълнителната и законодателната власт. Сега си позволи да командва и главния прокурор. Виждам страх и притеснение у Пеевски, изключителна нервност“, коментира още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X