https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСлага ли Десислава Атанасова край на политическата си кариера?

Слага ли Десислава Атанасова край на политическата си кариера?

След 15 години в активната политика в редиците на партия ГЕРБ Десислава Атанасова поема към Конституционния съд. Изборът й за конституционен съдия от квотата на Народното събрание остро провокира юридическата общност и засили критиките за ярко оцветената ѝ политическа кандидатура.

Десислава Атанасова измина дълъг път в редиците на ГЕРБ – 14 години депутат, бивш здравен министър, нежното партийно острие, стремглаво издигнала се до високите постове на властта, вярна на лидера си Бойко Борисов и опазила името си от обвинения и скандали. Номинацията ѝ за конституционен съдия се сблъска със скромния ѝ юридически опит в Русенския психиатричен диспансер.

“Правото е първата ми голяма мечта”, казва Атанасова, но същевременно признава, че магистратския опит ѝ липсва. Има обаче дълъг политически такъв и на новото си поприще ще се стреми да пази “правото дори от закона”.

Новото кариерно развитие на Атанасова мина през благословията на първия в ГЕРБ – Бойко Борисов, който е “убеден, че тя ще се справи добре”, съпартийците ѝ застанаха зад кандидатурата, но парламентаристите не ѝ спестиха критики, като я нарекоха “директна политически кандидатура” и посочиха, че КС “пада в жертва, превзет отвътре”. Други като Христо Иванов демонстрираха еволюция на некоалиционното съгласие:

“Имах разговор с г-жа Атанасова и тя ми каза една фраза, която за мен беше важна: “аз разбирам залога”.

Десислава Атанасова направи бърз кариерен скок и пробив във властта. “По-скоро се чувствам тежката артилерия на ГЕРБ” – прозвище, с което я закичи лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който още в първите си година на власт, в поредицата от уволнения на здравни министри, направи изненадващ ход – издигна Десислава Атанасова в Министерството на здравеопазването – без медицинско образование и без опит в системата, но с политически хъс. За около година Атанасова записа във визитката си:

“Като министър по мое време беше приет законът за забрана на тютюнопушенето на обществени места”. И безшумно сдаде министерския пост с февруарските протести преди 11 години, довели до оставката на кабинета “Борисов 1”.

Атанасова пое голямата политическа тежест след знаковите раздели в партия ГЕРБ – с Цветанов, Горанов, Цачева, Кирилов, Дариткова, Рашидов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се разколеба в нейната вярност, макар бившия главен прокурор Иван Гешев да замеси името ѝ в скандал след като Мария Габриел постави като свой първи приоритет отстраняването му от власт.

“Аз бях жената, на която г-н Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че г-жа Габриел е казала това пред нашата парламентарна група. Ние за рецепти за готвене не сме си говорили. Нашите отношения са институционални.”

Десислава Атанасова попадна в политическия водовъртеж на изчегъртването на ГЕРБ, водеше протести и бранеше лидера от арестите на новите във властта.

“Политическа шарлатания, вие сте някакъв сбирщайн, клети ми г-н Кирил Петков! Най-добре ще бъде да се върнете към търговията на дребно. Няма да позволим на шайката да разрушава страната ни. Оставка, аматьори!”

Атанасова водеше партията, когато беше свален председателят на 47 НС Никола Минчев и когато безпрецедентно беше свалено правителството на Кирил Петков с вот на недоверие.

“Аматьори бяхте, аматьори си оставате. България ще възкръсне и след вашето управление.”

С ярка парламентарна кариера, преминала през 9 Народни събрания, през съставите на 17 постоянни и 7 временни комисии, като вносител на 316 законодателни инициативи, включително за промените в Конституцията, Атанасова се утвърди не само като едно от лицата на партия ГЕРБ, но и като активен член на преговорния екип на партията – за политиките, за мандати, за кабинети.

В следващите поне 7 години Десислава Атанасова ще е вън от активната политика. Очаква се да положи клетва като конституционен съдия.

“Аз ще браня Конституцията.”

За едни анализатори като награда, за други – като заточение. Но дали това е краят на политическата ѝ кариера?

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X