https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМартин Димитров: Искаме спешна намеса на Комисията за защита на потребителите за...

Мартин Димитров: Искаме спешна намеса на Комисията за защита на потребителите за индексацията на цените на мобилните услуги

Искаме спешна намеса на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за индексацията на цените на мобилните услуги. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ).

Това, което видяхме от мобилните оператори, е страшно обезпокоително. Инфлацията в България е една и съща, не може единият оператор да иска 9,5% увеличение, а другият 4% увеличение на цените. Това е провал на регулирането, заяви Димитров. За последните три години КЗП за нелоялни практики е наложила обща глоба на всички мобилни оператори от 544 000 лв. На 68 глоби средният размер на глобата е 8000 лв. С такива глоби не могат да се променят и санкционират нелоялни практики, каза още депутатът.

Според него е много е важно, преди България да стане част от Еврозоната, регулаторите да бъдат сменени, подсилени и да станат работещи. Хърватия успешно възприе еврото – има ниска инфлация, най-високия растеж на доходите в ЕС, но това е благодарение на добре работещите регулатори в страната. Трябва да направим същото, смята Мартин Димитров.

Регулаторите ще бъдат сменени, след като имаме механизъм за това по какъв начин ще стане, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според него първо трябва да има нормативни промени и след това персонални смени. Регулаторите не работят в полза на обществото и не подобряват конкурентната среда в България, смята той.

“Аз го разбирам, че той е притеснен, тъй като става дума за конкурентната среда в страната”, каза Мирчев по повод коментар на Кирил Петков от ПП-ДБ за сделка между „Юнайтед груп“ и „Булсатком“, която все още не е одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Нормално е да е притеснен, тъй като КЗК не работи, каза Мирчев.

По-рано днес “Юнайтед Груп” (United Group) изпрати позиция до медиите по повод изказването на Петков. “Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса “Булсатком”. На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган”, се посочва в позицията.

Определени министри се справят добре, към други имаме доста по-високи очаквания, коментира още Ивайло Мирчев.

Напрежение между президента и ПП-ДБ винаги е имало, посочи Мирчев. Действащ президент няма право да основава партия. И самият президент, и неговият антураж правят намеци в тази посока, а това не способства за неговата роля на обединител на нацията, каза още депутатът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X