https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияФинландски изтребители ще патрулират над България

Финландски изтребители ще патрулират над България

Военновъздушните сили на Финландия ще участват в противовъздушната отбрана на НАТО в България, Румъния и Черно море. Това обяви министърът на отбраната на страната Анти Хекянен. Следващата година Финландия ще участва в т.нар. мисии на НАТО в мирно време с един кораб на военноморските сили и с максимум осем изтребителя F/A-18 Hornet на военновъздушните сили.

„Активното участие на съюзниците в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време е сигнал за единство и засилва възпирането. Участието трябва да се разглежда като част от нормалната работа на една съюзническа държава, при която военните ресурси се използват за възпиране и защита на Алианса. Ние носим собствената си отговорност за общата отбрана и възпирането в цялата зона на съюза”, допълни Хекянен.

Държавният съвет ще представи на парламента доклад за участието на Финландия в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време през февруари.

Задачите включват въздушно наблюдение и въоръжени патрулни полети под ръководството на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщават от Министерството на отбраната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X