https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеНЗОК дискриминира възрастните с денталните услуги

НЗОК дискриминира възрастните с денталните услуги

Пълнолетните българи са дискриминирани с пакета от дентални услуги, които се покриват от здравната каса. Това установява Комисията за защита от дискриминация по жалба на стоматолог от Добрич. Д-р Емил Давчев подава сигнал до комисията, че сега само децата имат право на някои услуги, въпреки че от тях се нуждаят и хората над 18-годишна възраст. За преписката съобщи здравният сайт clinica.bg.

Става дума за вадене на временен зъб с анестезия и лечение на пулпит и периодонтит на временен и постоянен зъб. Те са безплатни само за деца. В същото време пулпит и периодонтит са често срещани усложнения при възрастните и лечението им не е никак евтино. Освен това, при някои хора временните зъби може да се запазят и след пълнолетие, изтъква д-р Давчев. Според него включването на повече безплатни дейности при състояния като пулпит и периодонтит е единственият начин да бъде спасен постоянен зъб, а не да се стига до протези.

Комисията приема, че с така определения обхват на денталните услуги има неравно третиране по признак “възраст”. По преписката са взети становищата на Българския зъболекарски съюз, НЗОК и министерството на здравеопазването. Те защитават сегашното положение, но не предоставят доказателства за наличие на медицински критерии, заради които лицата над 18-годишна възраст да бъдат третирани различно при получаването на дентална помощ от тези до 18-годишна възраст.

В решението се препоръчва на здравното министерство и НЗОК да отстранят неравното третиране. Те могат да обжалват в Административния съд в 14-дневен срок, като липсва информация дали двете институции са се възползвали от тази възможност. Решенията на комисията срещу дискриминацията нямат задължителен характер, поради което установената дискриминация едва ли ще доведе до някаква промяна. Преди няколко години например бяха отпуснати пари за покриване на цели зъбни протези при възрастните, но пациентите продължаваха да си ги плащат заради неприети наредби.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X