https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаМузеят в Бяла подреди изложба по повод на 146 години от смъртта...

Музеят в Бяла подреди изложба по повод на 146 години от смъртта на Юлия Вревска

Историческият музей в град Бяла, област Русе, подреди изложба по повод на 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска, погребана в двора на културния институт. Това съобщи директорът на музея Иво Жейнов.

Експозицията включва експонати, дарени от граждани и институции.

“Дарителството като акт на благотворителност и хуманност се доближава в малка степен до доброволната саможертва на Юлия Вревска”, каза Жейнов.

В изложбата са показани исторически предмети, свързани с епохата, която пресъздава постоянната експозиция. Посетителите ще могат да разгледат револвер “Смит и Уесън”, какъвто е бил на въоръжение в руската и по-късно в българската армии, револвер “Гасер”, използван в национално-освободителните борби, белгийски револвер “Булдог” с кобур, пищов с кремъчно-спусков механизъм, орнаментирана ножница за масивен кинжал, пехотна пушка “Мартини Хенри”, приета на въоръжение в румънската армия след руско-турската война.

Показани са и оригинални фотографии – снимка от погребението в беленската църква “Св. Георги” на руския генерал Николай Кононов, който като млад офицер е участвал в руско-турската война и е погребан в Бяла, снимка с автограф на опълченеца Никола Богданов и др.

Сред експонатите е и дневникът-тетрадка със спомени на Йордан Петев, в който са представени описания на редки събития от историята на град Бяла – събарянето на част от моста на Колю Фичето през 1897 г., откриването на Историческия музей през 1907 година.

Историческите предмети са дарени от граждани, от Окръжната прокуратура в Русе и полицията. Експозицията може да бъде видяна до 10-и март тази година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X