https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДАНС, МВР и прокуратурата с подробности за задържания за шпионаж (на живо)

ДАНС, МВР и прокуратурата с подробности за задържания за шпионаж (на живо)

ДАНС, МВР и прокуратурата с подробности за задържания служител на ГДБОП за шпионаж в полза на Русия.

Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия. Възможно е да се окаже, че има и други замесени, а съмненията са, че антимафиотът от ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС – информация, която на този етап остава непотвърдена. Служителят на ГДБОП беше задържан при спецакция по сигнал, по който се е работило в продължени на месеци.

Обвинен е вече антимафиотът Георги Караколев. Той е подведен под отговорност, че докато работел в ГДБОП шпионирал в полза на Русия, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Караколев е давал както информация от български служби, така и постъпващи данни от чужди служби. Предавал ги на руски разузнавателни агенции. Мъжът е бил компенсиран, но не с пари, каза Кънев. И добави, че заради контактите му с агента на ДАНС разузнавачът ще бъде тестван с полиграф.

Очаква се днес Караколев да бъде разпитан. Той е следен от миналата година. Вече е задържан за до 72 часа. Съдействал е на разследването, дори е посочва къде са част от документите.

Разработката стартирала в ДАНС, посочи зам. председателят на агенцията Петър Петров. Изяснява се защо служител на службата е контактувал с обвинения Караколев. Засега той не е обвинен, но вчера са били взети мерки срещу него.

Караколев работи в МВР от 1993 г. Започнал в НСС, днешната ДАНС. От 2001 до 2002 г. е бил на мисия в Косово. Има няколко награди, но и е бил наказван. Стигнал е до порицание, което е последната санкция преди уволнение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X