https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИлив Проданов: Протестите продължават, блокираме още 20 точки

Илив Проданов: Протестите продължават, блокираме още 20 точки

“За момента няма да спираме протеста. Утре ще затворим за три часа предварително заявените точки. Блокираме и още 20 точки с протест”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Относно предложението на премиера, ще се съберем и ще ги разгледаме. Искаме да има ясно заявена воля за промяна на проблемните въпроси. Настояваме за бърза процедура за приемане на законодателните промени”, уточни той.

По международните въпроси имаме разбирателство. Имаме нужда от защита на държавата, допълни зърнопроизводителят.

„Остава да се разберем по финансовата част. Беше ни предложен вариант, който не удовлетворяваше всички производители. На първи преглед изглежда много добре, но е много абстрактно и нереализуемо в реалността. На нас помощта ни е нужна сега. Има една голяма част от земеделските производители, които се облагат по механизмът 60:40 и те винаги излизат на печалба. Ние две години не сме се възползвали от помощ заради войната в Украйна, но сега се нуждаем от нея”, обясни Проданов.

„ Нашият сектор е бил изключван до момента от схемите за подпомагане. Регламентът подпомага производителите, които са понесли загуби заради войната в Украйна. Ефектът от войната се състои не само във вноса, а и в повдигане на себестойността в едно земеделско стопанство. Говорим за над 2 млрд. лева загуби в бранша за 2022-2023 г.”, подчерта зърнопроизводителят.

„Подпомагането на сектор „Зърнопроизводство”от 2013 до 2023 се е изменило с 60 млн. лева. Всяка една година ние сме получавали по 1 млрд. лева подпомагане. Другите средства нямат нищо общо с нашия сектор. Тук говорим за всякакви счетоводни печалби, но те не са само от земеделие. Аз ще бъда на загуба”, каза още председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Протестът остава до края на седмицата по места. Аз лично се надявам максимално бързо да стигнем до разбирателство, за да влязат тези пари в стопанството”, подчерта Проданов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X