https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПремиерът покани протестиращите на преговори

Премиерът покани протестиращите на преговори

Блокади на пътища с тежка техника, горящи клади от слама и пчелни кошери, изкарани животински стада на пътя и разливане на тонове мляко – така изглеждаше втория ден на земеделските протести. Властта продължава опитите за постигне на консенсус. Премиерът Николай Денков е поканил на среща земеделците, за да преговарят отново. А министърът на земеделието Кирил Вътев беше изслушан в ресорната комисия в Народното събрание.

Срещата на представители на протестиращите фермери с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев започна в сградата на Министерския съвет. Дойдоха представители на почти всички аграрни и животновъдни сектори в страната. Те ще обсъждат предложения вчера от кабинета меморандум, който включва няколко точки за подпомагане на земеделския сектор.

Обещанията в него са за законодателни промени в 7 закона, 5 от които би трябвало да влязат за обществено обсъждане през следващите два месеца. Предвижда се и облекчение в загуба за зърнопроизводителите. Първоначалната идея беше това да става чрез данъчните декларации, подавани от земеделците към НАП, но това отпадна като предложение. Лобиране за облекчаване на изискванията по т. нар. зелени правила пред ЕК също обещаха от държавата. Засега не е ясно дали земеделците ще се откажат от протестните си действия и да подпишат този меморандум.

Преди срещата земеделският министър Кирил Вътев коментира, че на тази среща са били поканени всички и поканата е била приета от всички в сектора.

“Всички участници до сега в тези преговори са потвърдили. Има и нови. Така, че очакваме да постигнем споразумение и да подпишем меморандума, но ще го обсъдим заедно с тях”, заяви Кирил Вътев – министър на земеделието и храните.

БНТ: В този меморандум има една нова част, опростения механизъм, който описа премиерът, да ни кажете какво представлява той какво трябва да разбират земеделците за данъчните декларации?

“Просто е – доказване на загуба от дейност през 2023 година”, добави министърът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X