https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНиколай Денков: Гласът на ПП-ДБ трябва да се чува в чужбина и...

Николай Денков: Гласът на ПП-ДБ трябва да се чува в чужбина и след ротацията

“Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам, е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина”, каза премиерът Николай Денков по повод на спора между ПП-ДБ и ГЕРБ за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията на премиерите.

А на въпроса дали решението на този проблем ще дойде от парламента и партийните лидери, Денков отвърна: “Ние преговаряме. Аз също съм един от партийните лидери, когато става дума за обсъждане на тези въпроси”.

“С г-жа Габриел обсъждаме аргументи в една и друга посока. Няма крайно решение. С нея обсъждаме с аргументи. Това е една от причините да можем да работим добре с нея. Имаме си уважение, изслушваме се и всеки се опитва да разбере гледната точка на другия”, категоричен бе Денков.

“Не бих искал да влизам в кухнята на преговорите. И друг път съм казвал, че когато има крайно съгласие, вие ще видите резултата. Това, което искам да кажа ясно е какво е значението на този спор. Значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Позициите, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато позициите се заемат от едно и също лице, обяснението какво се случва в България, ще бъдат представяни от един единствен човек. Те казват, че е добре да има паритет в това отношение, за да може да се чуе по-пълно какви са особеностите в развитието на България”, обясни премиерът.

А запитан как гледа на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държи в МВнР да е човек от партията му, дори това да не е Мария Габриел, Денков каза: “Значи дискусията ще продължи”.

“Има преговори и ще видите крайния резултат, когато те приключат”, настоя премиерът.

Запитан може ли друг човек да застане на премиерското място вместо Мария Габриел, Денков отвърна: “В момента не обсъждаме такива въпроси”.

“От страна на ПП-ДБ искаме ротацията да продължи по начина, по който бе договорена. И след тези 9 месеца да видим можем ли да продължим нататък с пълен мандат. Затова казах, че освен изпълнението на управленската програма, която е до края на годината, ние още сега започваме със законодателна програма, която да е до края на годината. И междувременно ще подготвим управленска и законодателна програма до края на мандата. Дали ще се реализира? Да се надяваме, че да”, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X