https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаРазкриват пет нови специалности в Русе и Бяла

Разкриват пет нови специалности в Русе и Бяла

Пет нови специалности са включени в предложението за държавен план-прием в Русенско за учебната 2024/2025 година.

Това стана ясно от днешното заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, което бе водено от областния управител Данаил Ковачев. Според него при условие, че фокусът на предстоящия прием след 7 клас е върху професионалното образование, трябва да се направи всичко възможно да се отговори на нуждите на бизнеса. „Водещ приоритет пред мен и екипа ми ще продължи да бъде осигуряването на качествено образование, което да подготвя компетентни специалисти в различни сфери от обществения живот“, коментира Ковачев, цитиран от пресцентъра на Областна администрация – Русе.

От представената информация от началника на РУО д-р Росица Георгиева стана ясно, че общият броят на паралелките в региона за новата учебна година се предвижда да е 66, като над половината от тях или 42 ще бъдат с професионална насоченост. Приемът пък в т.нар. STEM паралелки, които са с фокус върху изучаването на науката, технологиите, инженерството и математиката, ще се осъществи в 45 паралелки.

Същевременно приемът в град Русе ще се осъществи в 56 паралели, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално обучение.

Новите специалности са „Компютърна графика“, която ще се предлага в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“ в Русе, „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, „Организация и технология на козметичните услуги“ в Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, както и „Възобновяеми енергийни източници“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

В петте специалности ще могат да се обучават общо 91 ученици.

Същевременно в защитени специалности се предвижда да се обучават 78 ученици. Защитените специалности би трябвало да бъдат четири, като една от тях ще е във Ветово, а останалите в Русе. Във Ветово ще могат да се обучават 26 ученици по „Минна електромеханика“. В Русе в Професионалната гимназия по облекло защитена специалност ще бъде „Художествената тъкан“, а в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване ще се обучават ученици по речно корабоводене и корабни машини и механизми. Специалностите от професии с очакван недостиг са 23. В тях ще се обучават 494 ученици. Колкото до дуалната форма на обучение, тя ще бъде достъпна до 351 ученици от над 13 паралелки в Русенско. По предварителни данни броят на учениците, които през учебната 2023/2024 г. ще завършат основно образование в областта, е 1665. Що се касае до приемът в 5 клас, то той ще се извършва в две паралелки в МГ „Баба Тонка“. Местата, за които ще могат да се борят завършващите, са 52. За справка завършващите 4 клас са 1459.

На днешното заседание присъстваха представители на местната и държавна власт, синдикатите, работодателските организации и бизнеса.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X