https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЕдинствените алпийски козирози у нас живеят в резервата Кормисош

Единствените алпийски козирози у нас живеят в резервата Кормисош

В най-дивите кътчета на Родопите съвсем отскоро в необятната горска шир на “Кормисош” живее алпийски козирог. Има 16 представители на този вид от далечна Бавария.

Държавното ловно стопанство “Кормисош се грижи за 410 квадратни километра в най-непристъпната част на Родопите с несравнимо животинско разнообразие.

„На територията на „Кормисош” е най-богатата дивечова фауна. Има го целия едър дивеч – благороден елен, лопатар, муфлон, сърна, глухар, мечка”, разказва по Нова тв инж. Костадин Радков, директор на ДЛС “Кормисош”.

„Стопанството притежава изключително разнообразна и красива природа. Има и голяма енергия това място. Казвам го наистина от сърце, като дойда в „Кормисош”, винаги се чувствам по неописуем начин. Определено това е едно от най, най-любимите ми места в страната”, заяви инж. Цветомир Цолов, фотограф на дивата природа.

Цветомир Цолов е сред малцината запечатали историческия момент, в който животните правят първите си стъпки в Родопите. „Като фотограф с толкова години практика съм щастлив, че имам възможността да се докосна до такова животно”, заяви инж. Цветомир Цолов.

Преди хиляди години алпийският козирог е обитавал почти всички български планини. Постепенно обаче видът изчезва от Балканите. През 80-те години на XX век са внесени такива животни в Рила и в Стара планина, но във времето след това отново изчезват. Надеждите сега са козирогът да припознае Родопите като свой дом.

„Идваха експерти от Франция, от Австрия. Дадоха становище, че тук ще се развива добре”, заяви инж. Костадин Радков, директор на ДЛС “Кормисош”.

„Започваме с малък брой животни – да видим как реагират, как се подхранват, от какво имат нужда. За тях това е нов район. Но първите отзиви и коментари на колегите са, че козирозите са спокойни, държат се много добре. Излизат на местата за подхранване. Съжителстват с останалия вид дивеч тук в аклиматизационната ограда – муфлони и лопатари”, заяви инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП-Смолян.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X