https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниСамолети на НАТО вдигнати по тревога над Румъния заради руските атаки

Самолети на НАТО вдигнати по тревога над Румъния заради руските атаки

Самолети F-16 на турските военновъздушни сили са били вдигнати от 86-та авиобаза във Фетещ в южната част на Румъния около 01:15 тази сутрин, 10 февруари, за проверка на националното въздушно пространство заради новите атаки с дронове срещу украинската пристанищна инфраструктура в Исмаил и Рени, близо до границата между Украйна и Румъния. Това съобщи Министерството на националната отбрана на Румъния на сайта си.

По-късно, в 05:30 ч., в резултат на възобновяването на атаките в района на украинското пристанище Рени е изпратено ново уведомление до Главния инспекторат за извънредни ситуации на окръг Галац. През нощта жителите на Тулча и Галац са получили три съобщения чрез системата РО-Алърт (RO-Alert) за възможна опасност от въздушна атака. Тревогата е продължила шест часа.

“Два самолета F-16 на румънските военновъздушни сили от 86-та авиобаза във Фетещ бяха подготвени за изпълнение на мисия на въздушната полиция, но развитието на въздушната обстановка не изискваше тяхното излитане в този случай. Предупреждението за въздушна тревога за окръг Галац бе отменено в 6:20 сутринта”, информират още от министерството, цитирани от БТА.

“Въпреки че в нито една от двете серии атаки срещу украински пристанища радарната система за наблюдение на румънската армия не е регистрирала неразрешени прониквания в националното въздушно пространство и не са били докладвани възможни случайни попадания на останки от дронове чрез средствата за наблюдение на територията на страната, екипи на министерството извършват допълнителни проверки на терен”, уточняват от ведомството.

Министерството на националната отбрана на Румъния остро осъжда атаките, извършени от Русия срещу елементи на гражданската инфраструктура в украинските пристанища на Дунав. “Тези атаки са неоправдани и в сериозно противоречие с правилата на международното хуманитарно право”, подчертават от ведомството.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X