https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария и Румъния изграждат съвместно ВЕЦ на река Дунав

България и Румъния изграждат съвместно ВЕЦ на река Дунав

Актуализиран е проект за водна централа (ВЕЦ) на река Дунав. Това съобщи по Нова телевизия министърът на енергетиката Румен Радев.

Проектът се осъществява съвместно между България и Румъния, като двете държави са подали апликационна форма в Брюксел по Механизма за свързана Европа. От българска страна изпълнител е Националната електрическа компания (НЕК), а от румънска – местната компания Hidroelectrica.

ВЕЦ-ът ще бъде изграден между градовете Никопол и Турну Мъгуреле, допълни министърът. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев коментира, че става въпрос за трансграничен проект, при който водната централа е само една малка част от ползите. По думите му той ще осигурява свързаност на енергийните мрежи, тъй като ще има и подстанция, подобряване на плаваемостта, управлението на рисковете от наводнения и укрепване на брега”, посочи

Георгиев каза още, че в момента се актуализира предпроектното проучване. Проекти, изготвени преди десетилетия, се разглеждат и преработват както технически, така и от екологична гледна точка, защото изискванията днес са по-строги, допълни той.

В същото време няколко екологични организации се обявиха против подобни начинания. Според RiverWatch, например, инвестициите в хидроенергийни проекти в региона крият риск за биоразнообразието. Конкретно за река Дунав и плановете за мост между Никопол и Турну Мъгуреле има много миниатюрни островчета, които са своеобразни резервати.

Работата е все още в начален етап и индикативната стойност на този проект е общо около 6 млрд. евро за двете страни. Предстои да бъде направена детайлна оценка – финансова и на възвръщаемостта, както и какво речно ниво ще трябва да се поддържа. Едва тогава ще бъде детайлно определена и стойността на бъдещата централа. Мощността ѝ ще е 800 мегавата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X