https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПородата "Черен ангел" е новият продукт на Свинекомплекс "Голямо Враново"

Породата “Черен ангел” е новият продукт на Свинекомплекс “Голямо Враново”

Първите прасенца от новосъздадената хибридна порода на Свинекомплекс „Голямо Враново“ се родиха преди седмица. Идеята на собствениците на свинекомплекса е да направят експеримент, като създадат кръстоска от уникалната Източнобалканска свиня и породата Дюрок. Така първите прасенца с майка Източнобалканска свиня вече се появиха на бял свят.

„Целта е да се съхрани и възроди изчезващата порода Източнобалканска свиня, която се слави с едно от най-вкусните меса. Наши партньори от института в Пасау заявиха, че нейното месо е най-вкусното свинско в Европа. Доказали са го от университета там и затова възникна цялата идея за създаване на хибрида”, обясни директорът на свинекомплекса Вихрен Димитров. Предстоят редица изследвания, които ще се осъществят съвместно с Тракийския университет в Стара Загора и Университета за хранителни технологии в Пловдив.

Планирано е да бъдат отгледани около 1500 животни от кръстоската между майка Източнобалканска свиня и баща Дюрок, а Пловдивският университет за хранителни технологии ще следи вкусовите качества на месото. И докато резултатите за индустриалните породи са ясни и те показват, че прасетата за 150-160 дни достигат стандартното тегло, то при експеримента сега само можем да предполагаме и да очакваме резултата, допълни Вихрен Димитров.

Планира се на 3 седмици по 15-20 майки да раждат около 18 прасенца от хибридната порода. Важното при този експеримент е да се използват жестоко засегнатите от чумата и съвсем малко останали прасета Източнобалканска свиня и да се запазят уникалните вкусови качества. Тази порода се отглежда в нашите предели от близо 2 хиляди години. Сега са запазени отделни екземпляри в районите на Шумен, Бургас и Варна, а целта е да не се допусне изчезването на породата, допълни още Димитров.

„Искаме да постигнем нещо, което в Испания например са направили отдавна като кръстоска и продават прочутия хамон. Ние искаме да постигнем по-добро от това. Да създадем скъпи мезета, които да са световна марка, а когато приключим с експеримента, ще помислим и за името на марката. Работното ни име е „черен ангел”, разкри още Вихрен Димитров. Той добави, че се цели създаване на продукт с принадена стойност – от една страна хората, които пазят Източнобалканската свиня да могат да се издържат, а от друга – да се създаде нов вкусов продукт на световно ниво. Експериментите се провеждат в двете бази на Свинекомплекс „Голямо Враново“ – едната близо до Русе, а другата – в Кюстендил.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X