https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТагарев: Със смъртта на Алексей Навални руският президент дава сигнал, че владее...

Тагарев: Със смъртта на Алексей Навални руският президент дава сигнал, че владее положението в страната

“Със смъртта на Алексей Навални руският президент дава сигнал, че владее положението в страната”, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността.

Тагарев припомни, че трагичната новина за гибелта на руския политик е дошла в първия ден на големия форум. „Тотална безпардонност на този режим. Режимът в Кремъл направи така, че Навални да не е сред живите“, добави още министърът на отбраната.

Той заяви, че България ще продължи да предоставя боеприпаси на Украйна. „Ще продължим да оказваме помощ с боеприпаси на Украйна. Повечето производители са частни, но те ще се възползват от европейските инструменти за разширяване на производството“, уточни министърът пред БНР.

По отношение на БТР, които страната ни трябва да достави на Украйна и как се движи този въпрос, Тагарев заяви: “Не ми е докладвано през последните дни. Част от тях са заминали, част от тях са в подготовка да заминат. Операцията ще се случи, оценява се от украинската страна. Надявам се, че ще им окажем ефективна помощ”.

Министърът на отбраната подчерта, че член 5 от Вашингтонския договор е в сила. Така той коментира изявлението на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че страните, които не отделят достатъчно средства за отбрана не трябва да бъдат защитавани.

„НАТО няма да отстъпи нито един квадратен метър от територията срещу който и да било агресор. Трябва да се отделят повече пари за отбрана. Има страни, които вече го правят и такива, които все още не отделят 2% от БВП. Тръмп е в предизборна кампания и самият той даде обяснение какво е имал предвид“, каза още Тагарев.

Според него Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал и вече има нагласи в тази посока. Създаден е европейски отбранителен фонд, отделят се средства за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия.

Във формата на Мюнхенската конференция се обсъждат най-горещите теми. „От нашата гледна точка най-важно е повишаването на потенциала за възпиране на източния фланг на НАТО, оказването на подкрепата за Украйна, киберсигурност и защита на критичната инфраструктура“, заяви Тодор Тагарев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X