https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПетков: Мигрантският поток през България е под 2% от стигащия до Централна...

Петков: Мигрантският поток през България е под 2% от стигащия до Централна Европа

“Нашата роля ще бъде да демонстрираме на европейските ни партньори, че наистина мигрантският поток през България – по статистиките, които и аз съм видял, е под 2% от мигрантския поток, който по принцип стига до Централна Европа”, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната Кирил Петков по време на представянето на отчета на Главна дирекция „Гранична полиция“ за 2023 г.

По думите на Петков в момента мигрантският поток преминава през Западните Балкани, през Италия и през Испания. “Един от най-непредпочитаните пътища за преминаване на мигрантския поток всъщност е през България”, посочи той.

Петков определи данните на „Гранична полиция“ като много ясни и обективни. „Точно тези данни трябва да изпращаме към европейските ни партньори“, коментира Кирил Петков и обърна внимание, че по данните европейските партньори трябва да се убедят, че пълноценното ни членство в Шенгенската общност трябва да бъде завършено още тази година.

“За нас това е много важно и когато цифрите говорят, всички други политически послания могат да отидат на задна страна”, смята Петков. Според него работата на парламента трябва да продължи усилено в посока да се покаже, че приетите вече закони ще бъдат изпълнени със смисъл.

„Смисълът ще бъде допълнително показан с прозрачните процедури, които сега трябва да проведем, за много от органите, които трябва да бъдат попълнени, така че ефективността на тези реформи да бъде абсолютно пълна“, заяви Кирил Петков, цитиран от БТА.

Той изрази убеденост, че „Гранична полиция“ са си свършили работата и благодари на всички хора, които ежедневно работят на границата и поемат личен риск. Фактът, че сме в Шенгенското пространство е заради вашата работа, допълни Петков.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X