https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаАнгел Джамбазки: България започва да "бере плодовете" на Зелената сделка

Ангел Джамбазки: България започва да “бере плодовете” на Зелената сделка

“Днес България започва да “бере плодовете” на Зелената сделка. Tова се случва след обявеното днес спиране на втората най-голяма топлоелектрическа централа в страната – ТЕЦ „Марица Изток 3“”, посочва евродепутатът Ангел Джамбазки в позиция, изпратена от неговия пресофис.

“Един от най-големите производители на електроенергия в България (близо 1 GW мощност) е принуден да спре работа заради нарастващите климатични цели и непрекъснатия натиск за затваряне на тецовете”, добавя Джамбазки.

Според него заради въглеродните квоти и натиск от регулации в рамките на Зелената сделка, както и от произтичащото от нея законодателство, базовите мощности в енергийния микс на България са принудени или да работят на загуба, или да затворят врати.

„Схемата за търговия с емисии (СТЕ) представлява данък, чиято цена се определя пазарно. В случая схемата се прилага само спрямо производителите на електроенергия и топлинна енергия, енергоемките промишлени сектори и въздухоплаването, а през 2028 г. към този тип механизъм ще се включат и много други сектори“, посочва евродепутатът.

В последните месеци България се превърна от износител във вносител на електрическа енергия, отбелязва още Ангел Джамбазки.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев каза вчера по време на енергиен форум в София, че изтича договорът, по който НЕК е била длъжна да изкупува електроенергията, произвеждана от ТЕЦ „КонтурГлобал“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X