https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКомисията по здравеопазване изслушва трима шефове заради Даная

Комисията по здравеопазване изслушва трима шефове заради Даная

Депутатите от Комисията по здравеопазване ще изслушват медицински специалисти как се прилага медицинският стандарт по неврохирургия и случаите, в които се назначават образни изследвания за диагностика и лечение почти година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница “Пирогов” и последвалите проверки.

Депутатите ще изслушат и ръководството на университетската болница “Лозенец” заради данни за финансови злоупотреби в клиниката по кардиология.

Заради ненаправен скенер на главата на 15-годишното момиче при първото й приемане в Пирогов след удар в таблата на легло и със заболяване, водещо до опасност от кръвни съсиреци, от фондация „Даная“ в продължение на месеци питаха защо не е спазен стандартът по неврохирургия.

Според тях изследването е задължително в такива случаи. Днес депутатите от здравната комисия ще изслушат главния координатор на Експертния съвет по „Неврохирургия“ към здравния министър относно прилагането на този стандарт.

Заради същия случай ще бъдат изслушани ръководителите на Здравната каса, Агенцията по лекарствата и агенция Медицински надзор за спазването на правилата за снабдяване на болниците с лекарства.

Другата тема на заседанието ще бъдат сигналите от началника на клиниката по кардиология в болница Лозенец доц. Добри Хазърбасанов за отчетени пред Здравната каса, но неизпълнени процедури, за които са платени близо 350 хиляди лева.

От Касата обявиха, че са поканили болницата да възстанови сумата, но има възражение и преписката е изпратена в съда.

Преди две седмици здравната комисия възложи на ресорния министър да представи доклад от проверка по случая. Заместник-министър Илко Гетов обясни, че назначената проверка ще е готова до края на февруари.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X