https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИТН: Политическият кабинет на МТСП е струвал на гражданите близо 200 хиляди...

ИТН: Политическият кабинет на МТСП е струвал на гражданите близо 200 хиляди лева с нулева ефективност

„Защо 67 работни дни политическият кабинет на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е струвал на гражданите 196 590 лева и 20 стотинки“, попита председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна и отбеляза, че си служи с факти.

Той уточни, че политическият кабинет се състои от шестима души – министър, трима заместника, началник на политическия кабинет и парламентарен секретар, а средствата са отишли за закупуване на движими материални активни, протоколни срещи и подаръци, и командировки в страната и чужбина.

В същото време за целия този период в Народното събрание от Министерския съвет по линия на МТСП са постъпили едва два законопроекта за промени в действащи закони, две ратификации за конвенции на Международната организация на труда и една ратификация на спогодба с Албания, посочи Йорданов. „Жестоко КПД, демек коефициент за полезно действие“, коментира той.

Тошко Йорданов посочи, че за шестимата членове на политическия кабинет са закупени телефон, таблет, лаптоп, сервиз на стойност 63 812 лева. Като ги разделим на шест, излиза, че всеки от тях е получил техника за 10 365 лева, изчисли той. „Интересно ми е колко работодатели биха подарили такъв скъп подарък на своите служители, защото на тях им идва без пари – на тях без пари, ама ние им го плащаме“, коментира Йорданов. По думите му този разход е немислимо висок дори за хора в частния бизнес.

„За протоколни срещи и подаръци са изхарчени 17 247 лева. Да речем, че са разпределени поравно между тези шестимата и излиза, че това са близо 2900 лева на човек за кафе, вода и кола. Всеки един от тях е изхарчил 17 лева за кафе и вода на ден“, добави той.

Председателят на парламентарната група на ИТН посочи, че 60 хил. лева са за командировки в чужбина, като от тях 33 хил. лева са международните пътешествия само на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която има девет пътувания вътре в страната и 14 – в чужбина. „Т.е. тази социална туристка е джиткала средно по два пъти на месец някъде по света. Вероятно е била в чужбина почти колкото министъра на външните работи, само че той е на външните работи, не е на социалните външни работи“, коментира Тошко Йорданов.

За осем месеца вътре в страната кабинетът има 14 хиляди лева дневни и квартирни, като най-много има един зам.-министър с хиляда лева, т.е. времето, прекарано в страната по посещение на място при наличие на бедствие, аварии и наводнения, е доста проблематично, допълни той.

През 2018 г. заместник-министър на ГЕРБ си отиде от МТСП, защото беше пътувала с бизнес класа до Ню Йорк с цена на билета от 8300 лева, каза Йорданов. „Тогава всички граждани и ние от „Шоуто на Слави“ направихме всичко възможно тя да си понесе последствията и тя престана да е министър. А сегашната?“, попита той.

„Много скъпа тая Шалапатова – 200 хиляди лева близо и нула ефективност“, коментира Тошко Йорданов. „Тези от ПП-ДБ и целият им недоносен и вреден кабинет веднага трябва да си ходят”, заяви той и призова за оставка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X