https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКирил Петков: Днес вдигаме високо червения флаг

Кирил Петков: Днес вдигаме високо червения флаг

“ГЕРБ, ДПС и ИТН гласуваха заедно да премахнат конкуренцията за потенциалния строител на новите мощности за АЕЦ „Козлодуй“. Това означава, че тези „атомни енергетици“ в залата решиха, че само една фирма може да строи. Имаше доклад от министъра, според който поне две фирми трябва да бъдат допуснати, но не – ГЕРБ, ДПС и ИТН решиха, че само една фирма може да строи”, съобщи пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Според него елиминирането на конкуренцията крие огромен риск, че няма да бъде постигната най-добрата цена, както и че е възможно „българските граждани да платят през цената за тока за това удоволствие от днешното гласуване“ да има само една-единствена фирма.

“Всеки път, когато се направи нещо срещу обществения интерес, ние винаги ще го казваме. Това решение не е финалното, но ние вдигаме високо червения флаг. Когато Народното събрание избира да бъде строителят на един от най-големите проекти в България, без да се вслушва в министъра на енергетиката, ние ще вдигаме червения флаг и ще казваме кое не е правилно. Парламентът трябва да прокарва закони, а не да избира фирмите-строители”, обясни Петков.

Бившият премиер беше категоричен, че няма да се допусне ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите.

“Това доверие, което трябва да има между едни партньори, го няма. С такива решения се доказва нашата теза, че трябва да има равнопоставеност, защото ако има превес на едната страна, то този превес ще доведе до решения, които са срещу обществения интерес”, каза той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X