https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиИзвадиха телата на девет души от изгорялата сграда във Валенсия

Извадиха телата на девет души от изгорялата сграда във Валенсия

Телата на девет души са извадени от изгорялата във Валенсия сграда след потушаването на пожара. Предстои екипите на съдебно-медицинската служба да ги индентифицират. От 14-етажната жилищна сграда със 138 апартамента е останала само бетонната конструкция.

Първоначално излезе информация, че става въпрос за десет души, която по-късно бе опровергана. Все още в неизвестност се водят няколко човека, след като четирима от обявените за издирване се свързаха с властите от други части на Испания. Според полицията намирането им е затруднено от факта, че са чужденци и не всички говорят испански.

Ранените са 15, сред които 7 пожарникари. Те са настанени в болница без опасност за живота, поясни регионалният премиер Карлос Мазон от сформирания команден пункт до изгорялата сградата.

Мястото на инцидента бе посетено от премиера Педро Санчес, който е показал своята “солидарност, обич и съпричастност” към семействата на жертвите и е обещал “пълната помощ” на изпълнителната власт. От понеделник на едно гише в общинската администрация ще се обслужват всички пострадали. Ще бъдат изплатени помощи от 6 000 до 10 000 евро за стоки от първа необходимост на всяко засегнато семейство, чието основно жилище е било в сградата. Между 1 000 и 1 500 евро на месец се отпускат за наем на апартамент, а за желаещите да си купят ново жилище ще има данъчни облекчения. Осигурено е преференциално преместване на зависими и уязвими хора в старчески домове и дневни центрове, безплатен обществен транспорт за една година, както и образование на други места.

На пострадалите се оказва психологическа помощ, а според кмета на Валенсия Мария Хосе Катала пожарът е отприщил “безпрецедентна солидарност”. Всички са “реагирали много бързо”. Съседи и жители на града вече са им осигурили дрехи, одеяла и храна. Хотелите са предложили безплатен престои за една седмица, а общината ще им подсигури нови документи.

“Приоритетът е тези хора да чувстват, че имат мрежа, като публичната администрация, която мисли за тях”, добави Катала.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X