https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиОставиха в ареста шестия българин, обвинен в шпионаж във Великобритания

Оставиха в ареста шестия българин, обвинен в шпионаж във Великобритания

Българинът, който беше обвинен от Великобритания в заговор за извършване на шпионаж в полза на Русия, остава в ареста.

38-годишният Тихомир Иванчев се яви пред Уестминстърския магистратски съд, където официално му беше повдигнато обвинението. Той само потвърди своята самоличност, съобщи NOVA.

Стана ясно, че е бил арестуван на 7 февруари, след което е бил освободен под гаранция.

Задържан е повторно, след като Кралската прокуратура е открила достатъчно доказателства, че той е съпричастен към шпионската дейност на петимата други наши сънародници, арестувани в Англия преди година.

Иванчев се намира от години на Острова. През 2018 г. е основал фирма за дизайн. Неговата адресна регистрация се намира в Западен Лондон, където е и тази на Ваня Габерова – една от другите задържани. Заедно с нея миналия февруари бяха арестувани Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов.

Те бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия през септември. Тогава съдът реши, че сънародниците ни трябва да останат за постоянно в ареста, докато тече процесът срещу тях, защото представляват опасност за Обединеното кралство. Освен това беше преценено, че могат да напуснат страната и да се укрият.

Следващото дело срещу Иванчев ще е на 15 март, а срещу останалите петима – през октомври. Макар никой от тях да не е търсил никакво съдействие от българското посолство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X