https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПроучване на фирма за събиране на вземания: Платежоспособността на българите с просрочени...

Проучване на фирма за събиране на вземания: Платежоспособността на българите с просрочени задължения е рекордно висока

Платежоспособността на потребителите с просрочени задължения в България e рекордно висока, а все повече от тях сключват доброволни споразумения за плащане и използват онлайн канали и платформи за погасяване и самообслужване.

Това показват данните от проучването за “Добрия платец” на една от компаниите в сектора.

Проучването обхваща над 550 хил. броя задължения. Анализът и оценките в него са изготвени след наблюдение на поведението на платците и рейтинг, изчислен на база събираемост по групи, отнесена към средната за годината.

Изминалата 2023 г. е с осезаемо подобрени нива на платежоспособност за българските домакинства с просрочия, според данните. Способността им да плащат непогасени задължения е на най-високо ниво от 2019 г., когато беше изготвен първият анализ.

Факторите за тази благоприятна тенденция са относително ниската безработица и висока заетост, ръстът на доходите, в това число заплати и пенсии, исторически ниските лихви по банковите заеми и дори отчетената през изминалите три години инфлация, която обезценява натрупаните в миналото дългове.

Подобрената комуникация и по-честите контакти между платците и компаниите за събиране на вземания, в това число чрез онлайн канали, както и въвеждането на иновации и дигитални технологии за разплащане и самообслужване, също допринасят.

Така например, от старта на дигитална платформа за самообслужване преди 5 години се отчитат над 10 пъти увеличение на осъществените разплащания през нея. Само за 2023 г. плащанията през платформата са се увеличили с 13.4% спрямо предходната година.

Един от любопитните изводи в проучването е значително подобрената платежоспособност на младите потребители – тези до 29 години. В миналото тази група често е давана като пример за проблемна при планирането на личните финанси и навременните плащания.

При традиционно добре представящата се възрастова група в това отношение – тази над 60 години, има влошаване спрямо предходната година. По-възрастните обаче продължават да са по-коректни платци, отколкото хората на средна възраст, чиито разходи и финансови потребности по начало са по-високи.

Логично, колкото “по-млади” са задълженията, толкова по-голям е шансът те да бъдат изплатени. Затова и просрочените до една година плащания се събират в много по-висока степен спрямо тези над една и повече години, е друг извод от изследването. Разликата в представянето става далеч по-чувствителна с нарастването на периода на просрочието.

Жените остават по-добри платци от мъжете – дългогодишна тенденция, която не се променя при разделението по пол.

Според населеното място най-съвестни през 2023 г. са били жителите на Панагюрище, Димитровград и Габрово. Година по-рано такива са и тези в Пазарджик и Смолян. Велико Търново показва най-устойчива тенденция в това отношение – хората в града и областта плащат редовно във всяка от изминалите две години. За този период най-затруднени в погасяването на заеми са жителите на Берковица и Самоков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X