https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЗа първи път от век насам черни лешояди свиха гнездо във Врачанския...

За първи път от век насам черни лешояди свиха гнездо във Врачанския Балкан

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк “Врачански Балкан”.

“Този процес може да го обясним с много амбиция, постоянство и усилия. На редицата на организациите, които имат заслуга за това завръщане, надали администрацията на парка е на първо място. Там е Фонд за дивата флора и фауна, Федерация “Зелени Балкани”, Дружество за защита на хищните птици, многобройни природозащитни организации и фондации. В продължение на около 20 години реализираме проект за възстановяване на популацията на белоглавия лешояд на територията на парка. Възстановяването на биологично разнообразие е един дълъг и труден процес, но и доста скъп”, каза директорът на природен парк “Врачански Балкан” инж. Николай Ненчев за “България сутрин”.

Той се похвали, че вече имат огромен успех с възстановяването на популацията. На територията на парка има над 15 двойки.

“Около 70 птици трайно са задържани. И след като този проект беше приключил успешно, преди 4 години приключихме реинтродукцията на черния лешояд, внесохме около 30 птици. Те са предимно от Испания. И след адаптация тези птици бяха пуснати на свобода. Образуваха се около 7 двойки в Западна Стара планина, едната е при нас, която тази година загнезди”, допълни инж. Ненчев.

Директорът на парка е категоричен, че на птиците им е нужно спокойствие, за да останат: “Трябва и допълнително да се осигурят условия за загнездване на птиците. Черният лешояд е малко специфичен относно това. Птиците гнездят върху короните на големи дървета, но в нашия случай се оказа, че не е точно така”.

По думите му един такъв проект се реализира за повече от 20 години, като в развитието му участват много организации.

“Ние работим по много проекти, свързани с възстановяването на биологичното разнообразие. Тези, които са най-успешни в момента, е един дългосрочен проект за възстановяване на популацията на много интересно пиле – планинският кеклик. Популацията драстично намалява. Изградихме много успешен център за възстановяване, производство на птици”, каза още инж. Николай Ненчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X