https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМитрополит Наум със становище за спорната наредба за избор на митрополити

Митрополит Наум със становище за спорната наредба за избор на митрополити

Русенският митрополит Наум разпространи иявление по повод спорната наредба за избор на митрополити, заради която беше касиран изборът на глава на Сливенската епархия.

Митрополит Наум обяснява, че по време на гласуването на документа е изразил мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура. Гласувал е „за” наредбата в името на църковното единство. По повод създалата се ситуация ще се съобрази с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Ето и цялото изявление на Негово Високопреосвещенство:

Относно публикуваните последователно становища на Високопреосвещените ни събратя Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Видински Даниил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий и Пловдивски Николай, засягащи касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит и приемането на Синодалната наредба за избирането на епархийски митрополити занапред, считаме за необходимо да поясним следното:
1. Подкрепихме касирането на епархийския избор в Сливен, състоял се на 18 февруари 2024 г., на основание докладваното от управляващия епархията митрополит Йоан в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г.
2. Поясняваме, че не бяхме сред архиереите – вносители на проекта на Наредбата за избирането на епархийски митрополити, представена в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г., за която узнахме в самото заседание.
3. При проведените разисквания, относно този проект, изразихме мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.
4. Гласувахме „ЗА” приемането на Наредбата, принципно подкрепяйки Св. Синод в неговото мнозинство, в името на църковното единство.
5. Считаме, че по-скорошното свикване на Църковен събор ще допринесе за урегулирането на всякакви подобни казуси, касаещи вече приети Синодални наредби или проекти на подобни предложения, както и за неотложното решаване на други важни въпроси.
6. Що се касае до създаденото положение от 24 февруари т. г., ще се съобразим с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Слава Богу за всичко!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X