https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниГръцки сеизмолог: Силно земетресение може да удари Истанбул съвсем скоро

Гръцки сеизмолог: Силно земетресение може да удари Истанбул съвсем скоро

Гръцкият професор по геология и управление на природни бедствия Ефтимиос Лекас направи поразителни и забележителни изявления относно очакваното земетресение в Истанбул. Той заяви, че в Истанбул може да се случи земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер и сподели процентите за възможността то да се случи през следващите години.

„Ако се случи земетресение с магнитуд 7,7 или 7,8, една трета от сградите в Истанбул ще се срутят. Очакваше се земетресението да се случи до 2020 г. Сега сеизмичното напрежение продължава да се натрупа върху разломната линия. Така вероятността за мощен трус започна да се увеличава”, отбелязва проф. Лекас.

Професорът уточнява, че Северноанадолската разломна линия се състои от 13 части и 12 от тях са били счупени. Тези части са се счупили в района около Мраморно море по време на разрушителното земетресение през 1999 г.

Той напомня, че остава само линията в южната част на Истанбул и заявява, че този 65-километров разлом ще предизвика земетресение с магнитуд 7 или по-висок.

„Засега е в латентно състояние, но продължава да натрупва енергия.“

Лекас дори посочва вероятната дата, на която може да се случи земетресението.

Геологът заявява, че очаква разломът в южната част на Мраморно море да се разчупи в рамките на 5 години, пише “Марица”.

„Според изследванията тази вероятност е повече от 80 процента, а вероятността да се случи голямо земетресение в рамките на няколко седмици е около 40 процента. Тези проценти, разбира се, ще нарастват с времето”, заключи той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X