https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМитрополит Антоний: Не ни притеснява присъствието на представител на украинската църква на...

Митрополит Антоний: Не ни притеснява присъствието на представител на украинската църква на опелото на патриарх Неофит

“Нас не ни притеснява това присъствие, защото всеки има право да дойде и да отдаде почит. Той ще присъства молитвено, в което няма нищо лошо. Няма да вземе участие в опелото”. Така Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний коментира в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ присъствието на опелото на патриарх Неофит на митрополит Епифаний, който представлява православната църква в Украйна.

“На поклонението пред патриарх Неофит видях дълбока мъка от раздялата с обичан човек. Негово Светейшество беше образ на Христос, икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот, човек, който подаваше ръка на всеки. Човек, с когото можеш да споделиш всичко. Затова виждаме множество народ, които бяха извили голяма опашка, за да се поклонят за последно с Негово Светейшество и да се помолят за упокоение на неговата душа”, посочи митрополит Антоний.

“Да следваме неговия достоен пример, защото във времената на криза, разделение и войни, в които живеем, ние трябва да свидетелстваме за единството на църквата. Тази любов, която той ни остави трябва да раздаваме щедро на всички, да бъдем единни и мъдро под ръководството на Светия дух да взимаме решения за бъдещето на БПЦ и на българския православен народ”, посочи още той.

“През 2024 г. се навършват 1160 години от покръстването на българите и ролята на БПЦ в контекста на тази годишнина е голяма”, каза митрополит Антоний. “Макар българският народ по традиция да е православен, подрастващото поколение има нужда да осъзнае смисъла и значението на вярата”, смята той.

“Често казваме, че бъдещето на нацията са децата, подрастващата младеж и това е високотоговорната задача на БПЦ – да просветим във вярата тази подрастваща младеж, за да не бъдем свидетели на агресия, на всички тези безнравствени прояви, които виждаме”.

“Опелото на патриарх Неофит ще бъде водено от вселенския патриарх Вартоломей – това е традиция, залегнала в православната църква”, обясни митрополит Антоний.

“Първият между равните възглавява такива траурни събития, както и присъства на интронизацията на бъдещите глави на поместните православни църкви. Не виждам нищо нередно в това. Четохме какви ли не изказвания по тази тема, но мисля, че тук трябва да загърбим емоциите и да стоим здраво върху традициите и спазването на устава на православната църква, такива, каквито са завещани от нашите предци”, каза още митрополит Антоний.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X