https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниТри поршета и VW Polo изчезват от пазара, поради новите правила на...

Три поршета и VW Polo изчезват от пазара, поради новите правила на ЕС за киберсигурност

Няколко автомобилни компании спират производството на по-стари модели поради новите правила на ЕС за киберсигурност.

Volkswagen обяви, че ще премахне малкия автомобил Up и транспортера T6.1 от своята гама. Само версията на кемпера T6.1 California има последни опции за поръчка, тъй като новите правила за кемпери влизат в сила от 1 септември. Шефът на марката VW Шефер оправда мярката с твърде много усилия за адаптиране на моделите към новите спецификации. Според Щефан Братцел от Центъра за автомобилен мениджмънт (CAM) в Бергиш Гладбах разходите за модел биха били няколко милиона евро.

SUV моделът Porsche Macan и спортните автомобили 718 Cayman и 718 Boxster също ще изчезнат от европейския пазар до края на юни заради новия закон на ЕС.

Други трима производители също постепенно премахват добре познати модели. Те обаче увериха, че това няма нищо общо с новата директива на ЕС, а колите просто са достигнали края на жизнения си цикъл. Купето Audi TT и спортният R8 вече не могат да се поръчват от Audi. Renault се сбогува с електрическия си ветеран Zoe, а Smart вече не продава Smart EQ Fortwo.

Все повече автомобили са “онлайн”, като използват интернет за различни функции като навигация, полуавтономно шофиране и софтуерни актуализации. Това означава, че те могат да станат мишена за хакери по същия начин като компютър, лаптоп или мобилно устройство, което е свързано към интернет.

Грандиозен случай от 2015 г., който ADAC изброи на уебсайта си, показа, че опасността от хакване на автомобили отдавна е реална. По това време “нападателите” в САЩ вкараха джип в канавка с помощта на лаптоп. Хакерите обаче не са били на престъпна мисия, а по-скоро просто са искали да покажат колко уязвима е технологията, инсталирана от Jeep. Те проникнаха в управлението на автомобила чрез системата за забавление. Тогава шофьорът е журналист от американското списание Wired, а пътуващите в колата са били предварително информирани за хакерската атака.

Новите правила на ЕС за киберсигурност изискват сертифицирана система за предотвратяване на хакерски атаки. Освен всичко друго, целият автомобилен парк трябва да може да открива и защитава срещу кибератаки и трябва да се предоставят сигурни софтуерни актуализации. Изискванията ще влязат в сила от началото на юли.

По-строгите изисквания са в сила за новоразработените модели от средата на 2022 г., за старите имаше двугодишен преходен период, който сега изтича. След това производителите трябва да докажат, че е имало сертифицирана система за управление за предотвратяване на хакерски атаки, когато са разработвани автомобилите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X