https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАФП: България се бори за съставяне на ново правителство

АФП: България се бори за съставяне на ново правителство

„Двете основни политически сили в България не успяха да се споразумеят за ново компромисно правителство, което увеличава риска от предсрочни избори в тази бедна балканска страна, измъчвана от политическа нестабилност“.

Това предаде агенция Франс прес за случващото се на политическата сцена в България.

Министър-председателят Николай Денков подаде оставка в началото на март, за да предаде властта на бившия еврокомисар Мария Габриел в съответствие със споразумението, постигнато през юни 2023 г. след дълга криза.

“Процесът обаче предизвика скандал между двамата партньори, като консервативната партия ГЕРБ се опита да вземе превес над либералната коалиция ПП-ДБ. С пет парламентарни избори между 2021 и 2023 г. България премина през политическа безизходица, безпрецедентна от края на комунизма през 1989 г., преди да постигне компромис миналото лято. При управлението на Денков страната, която е член на ЕС и НАТО, но е историческо близка до Русия, предприе проевропейски завой, особено по отношение на войната в Украйна. Правителството реши да изпрати ракети, бронирани машини и боеприпаси на Киев, за разлика от служебните правителства”, пише АФП.

“В стремежа си да се бори с широко разпространената корупция кабинета също така отвори вратата към Шенгенското пространство за свободно движение, като първата стъпка е планирана за 31 март с премахването на контрола по въздушните и морските граници в рамките на ЕС. И се надява до края на 2024 г. да получи споразумение за сухопътния маршрут. Тази нова криза обаче може да компрометира тези усилия и да застраши амбициите на България да се присъедини към еврозоната през 2025 г.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X