https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Турски поток" е финансиран изцяло от България, твърдят разследващи журналисти

“Турски поток” е финансиран изцяло от България, твърдят разследващи журналисти

Опитите да се представи “Турски поток” като някаква особена инициатива и проект от българската страна са нелепи, каза бившият дипломат и енергиен експерт Илиян Василев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на която разследващи журналисти и анализатори коментираха темата “Турски поток”. Той добави, че този проект никога не е бил одобрен от Европейския съюз (ЕС), пояснявайки, че проектът за разширението на мрежата е бил приоритетен за ЕС, но само две години. “Когато започна “Турски поток”, той беше изваден от този приоритет”, отбеляза експертът. По думите му, България не се е превърнала в газов хъб чрез този проект, защото “нито един кубичен метър от руския газ не е бил продаван”. Освен това този проект не е част от разширението на българската газопреносна мрежа и не обслужва териториите на Северна България, заяви Василев. “Беше си транзитен проект. Едва след като беше пуснат и имаше голям натиск от регулатора, беше направена връзка между този проект и газопреносната ни система”, коментира експертът. Той уточни, че темата за “Турски поток” е провокирана от последните разкрития на организацията BG Elves.

Във финансирането на “Турски поток” никой друг не участва освен българската държава, каза Лора Георгиева от “Антикорупционен фонд”. Тя посочи, че става въпрос за минимум 3 млрд. лева, които са изхарчени без “никаква минимална перспектива някаква част от тези пари да се върнат”. Втората важна причина, освен това, че са вложени много пари в този проект, е геополитическият аспект. По думите на Лора Георгиева от хакната електронна поща на Александър Бабаков (зам.-председател на Държавната дума на Русия) ставало ясно, че това е проект, който обслужва изцяло руските интереси. “Той не само, че не е в полза на България по никакъв начин, защото страната ни не получава газ по този газопровод и не печели от реализирането на проекта. Нещо повече – той директно обслужва политиката на Путин и по косвен начин позволява на Путин да започне войната в Украйна, защото именно чрез “Турски поток” се заобикаля Украйна”, заяви Георгиева.

Петко Петков от неформалната организация BG Elves обясни, че те са първите, които са получили изтеклите имейли на Евгений Зобнин, който е асистент на Бабаков. Петков посочи, че става въпрос за личната кореспонденция на Зобнин с Бабаков и добави, че в имейлите е намерена много криптирана информация, но паролите бързо са били разкрити. По думите му едно от нещата, които са били намерени, е загубената Пътна карта за развитие на “Газпром”, а картата е била използвана за основа какво се е случило по тази тема. “От целия обем от информация, историята с “Турски поток” представлява много малка част“, отбеляза Петков. По думите му в имейлите има информация как руската страната договаря такива проекти и от друга страна как българската страна не се взема предвид, а се налага заповедническа линия, която страната ни следва.

Журналистът Ивайло Станчев от “Капитал” акцентира върху нарушението на българското законодателство. “Цялата история, която излезе около имейлите сега и преди това, което знаехме откъслечно, ясно показва пряко нарушаване на законодателството. Имам предвид Закона за обществени поръчки, който не допуска каквито и да е договорки, консултации, преговори, смени на позиции и оферти между двата основни кандидати, които са класирани в търга“, заяви Станчев. Той твърди, че запитвания до различни държавни ведомства не показват издаването на съответните работни визи за близо 2000 чуждестранни работници в България.

Според Атанас Чобанов от сайта bird.bg “целта на “Турски поток” е да се заобиколи Украйна, като за България газ няма да има”.

Според Николай Левчиев от “Свободна Европа” “Турски поток” е важен за Русия проект в геополитическо отношение.

Членът на Управителния съвет на БОЕЦ Любо Венков изтъкна, че организацията вече е доказала, че “Турски поток” е построен изцяло под руски контрол. Освен това този проект е транзитен газопровод, въпреки че е строен с книжата на отменения “Южен поток”.

Заместник-главният редактор на “Биволъ” Николай Марченко каза, че българските институции се опитват да “потулват” тази тема и добави, че има големи нарушения на трудовото законодателство заради работниците, които са строили българската част на “Турски поток”. Освен това има нарушения и в екологията, защото са изсичани гори в България без нужните разрешения. “Отделно имаме много сложна схема от офшорки”, обясни Марченко.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X