https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниУкрайна очаква през юни сделка с България за ядрените реактори, още се...

Украйна очаква през юни сделка с България за ядрените реактори, още се спори за цената

Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуването на два ядрени реактора от България за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа в Запорожие, каза за “Ройтерс” ръководителят на “Енергоатом”.

Новите реактори ще бъдат монтирани в атомната електроцентрала “Хмелницки” в Западна Украйна и ще бъдат с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, каза Петро Котин. Агенцията публикува интервюто с него часове, след масирана руска атака срещу енергийната система на страната с една от най-големите от месеци насам вълна от ракети и дронове.

“Преговорите между правителството на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат чрез сключване на договори с България за закупуване на това оборудване”, каза Котин в интервюто, проведено късно вчера.

“Поставих (задача) пред нашата строителна компания и АЕЦ “Хмелницки” до юни да бъдат готови да започнат инсталирането”, каза той, имайки предвид първия от двата ядрени блока, които ще бъдат готови за незабавно монтиране.

Той каза, че ако първият реактор бъде доставен изцяло и навреме, “Енергоатом” ще бъде готов да започне пускови работи по новия реактор след две-три години. Такъв период е необходим и за производството на турбината за блока. “Енергоатом” е в предварителни преговори с General Electric за изграждане на турбината, каза той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно и Котин не посочи времева рамка.

Той каза, че преди това България е определила цената на двата реактора на 600 милиона долара, но София има желание да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да се купи само от Русия.

“От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени те обявяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара”, каза Котин.

Той каза, че “Енергоатом” също възнамерява да построи още два реактора в “Хмелницки” на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне бетонирането на двата нови блока в началото на април.

Русия получи контрол над Запорожката АЕЦ , най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. и няколко месеца по-късно я анексира – нещо, което е световен прецедент. Шестте ядрени реактора там вече не работят.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X