https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОтиваме към втори мандат, ако НС подкрепи отказа на Габриел за премиер

Отиваме към втори мандат, ако НС подкрепи отказа на Габриел за премиер

След внасянето на декларацията на Мария Габриел с отказ да бъде премиер, предстои гласуването на това решение в парламента. При съгласие от народните представители, ще се отключи следващата конституционна процедура, а именно връчване от президента Радев на втори мандат за съставяне на правителство, в случая на втората политическа сила ПП-ДБ. Те ще имат 7 дни да предложат състав на кабинет, начело с техен премиер и да върнат мандата на президента изпълнен или неизпълнен.

Ако вторият мандат бъде върнат от ПП-ДБ неизпълнен, президентът Радев ще реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и с третия мандат не може да се състави кабинет, тогава президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори.

Припомняме, че първият мандат за съставяне на правителство бе връчен на ГЕРБ-СДС, които в продължение на договорката си с ПП-ДБ за ротационен кабинет, върнаха изпълнен мандата на президента. От ПП-ДБ заявиха, че министрите в този посочен кабинет не са били дали съгласие и си направиха отвод. След едноседмични преговори или по-скоро липса на такива, кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел внесе в деловодството на Народното събрание декларация, с която се отказа да бъде премиер.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X