https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораХристо Иванов: Като променяхме конституцията, не мислехме, че ще има избори след...

Христо Иванов: Като променяхме конституцията, не мислехме, че ще има избори след 2 месеца

“Идеята да се ограничи изборът на премиер за служебно правителство беше споделена от всички политически сили, които влязоха в конституционното мнозинство. Конкретиката на тази уредба е въпрос на компромис. Първоначалното ни предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента. Това е доминиращо в Европа. Колегите от ГЕРБ и ДПС настояха и преминахме към другия модел. Това, което създава дискомфорт, е, че трябваше да има закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ и ДПС ще тръгнат да свалят правителство и да ни хвърлят на избори буквално 2 месеца след като конституционните промени бяха приети”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в предаването “Лице в лице” по bTV.

Той уточни, че ще получим това, което президентът съумее да направи в така поставената ситуация. Когато се избира конституционен модел, не се избира по домова книга да гледаме кой е в момента, каза Христо Иванов.

Разбирал дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя, без парламентът да е приел съответното законодателството. Конституционните текстове обаче не били упътване за ползване на асансьор.

Нито една политическа сила нямало да участва в опит за реализиране на трети мандат, не виждали перспектива.

“Възможно е на 9 юни да имаме избори 2 в 1. Това е разумно, защото не сме толкова богата страна, че да хвърляме толкова много пари”, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него ротацията се е провалила, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100-те процента на влияние в регулаторите.

Връщането към разговори след внасянето на списъка с правителство от г-жа Габриел беше допълнителен компромис, уточни Христо Иванов. “Научаваме от телевизията, че ще дават пресконференция посред нощ. Това беше поредният взрив на преговорите. Абсурд да говорим за каквато добросъвестност”. Въпреки всички провокации обаче от ПП-ДБ не прекъснали процеса на преговорите.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X