https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора"Възраждане": Данните на НСИ се манипулират, за да бъде приета България в...

“Възраждане”: Данните на НСИ се манипулират, за да бъде приета България в еврозоната

От „Възраждане“ са изпратили писмо до посланиците на всички европейски държави, както и до Великобритания, САЩ, Китай и Русия относно това, което те описват като опит за повтаряне на гръцкия сценарий – да се манипулират данните от макроикономическата статистика, за да бъде приета България в еврозоната, заобикаляйки критериите за инфлация и дефицит. Това обяви пред медии депутатът Димо Дренчев.

„При посещението на Патрик Донахю, председателят на Еврогрупата, ние поставихме тези въпроси и пред него. Увери ни, че няма да се допусне манипулация на данните. Имаме обаче информация за срещи на председателя на НСИ с големите вериги и мобилните оператори именно с цел сваляне на цените, за да се променят данните с цел приемане на България в еврозоната в нарушения за изискванията. Това е опасно и за нашата икономика, и за еврозоната“, поясни той.

По думите му „дори председателят на НСИ не е сигурен какво ще излезе в доклада на 22 април“: „Ние имаме информация, че няма да отговорим на 3-те процента дефицит. Не съм сигурен, че Асен Василев е истински привърженик на еврозоната. Датата 1 януари 2025 г. е абсолютно отпаднала вече. Според мен най-рано отиваме в края на следващата година.“

„Апелираме към професионализма на работещите в НСИ. Разчитаме те като институция да не се поддават на натиска и да не манипулират данните. За евроизборите разчитаме консервативната вълна да не допуска еврозоната да се разширява в ущърб на съответните държави, вкл. България“, допълни още той.

Относно новината, че отцепниците от „Възраждане“ ще създават нова партия, той заяви: „Доколкото пътят им е разделен с „Възраждане“, те са свободни да правят каквото пожелаят.“

„Няма да се учудя, ако вкараме петима евродепутати на предстоящите избори. Очаквам да сме втора политическа сила на евроизборите, а ако управляващата сглобка продължава да се дъни, да не се окажем и първа сила“, допълни още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X