https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРумен Радев връчи третия проучвателен мандат на ИТН, те го върнаха

Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на ИТН, те го върнаха

Третия проучвателен мандат за правителство връчва в този час президентът Румен Радев. Той избра да го даде на партия “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Така за първи път, откакто той е президент, Радев избра партия, различна от БСП, на която даде третия мандат. ИТН обаче още преди ден заявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен на президента.

С това им решение, изборите за парламент все пак се очертават да са 2 в 1 с тези за евродепутати – на 9 юни. Има обаче шанс и да са следващата седмица – на 13 юни. Всичко ще зависи от това колко бързо ще завърши процедурата за назначаване на служебен кабинет. Радев вече даде дата – 5 април, до която да мисли кого да избере за служебен премиер. След това той трябва да обсъди евентуалните министри с парламентарните групи.

“Връчвам мандата с две ясни опции – да го върнете още сега или да го задържите за седмица и да го върнете с предложение за кабинет”, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев.

“Разбираме ситуацията, в която ви поставиха с промените в конституцията, които ИТН гласува, но имахме много малко хора да спрем. Отдавна сме определили това правителство за вредно. Благодарим за доверието. За нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация”, отвърна Ивайло Вълчев.

“Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека решават хората”, допълни той.

“Един от пороците на това управление бе разминаването между думите. Надявам се, че това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на обратното след това”, каза Радев.

“Започвам среща с всички потенциални министър-председатели. Днес, утре, а ако трябва и през следващите дни. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен”, добави той след като ИТН върнаха папката.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X