https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТагарев: Независимо кой министър дойде след мен, той ще трябва да търси...

Тагарев: Независимо кой министър дойде след мен, той ще трябва да търси решения на същите проблеми

“Независимо кой министър дойде след мен, той ще трябва да търси решения на същите проблеми, на които и аз”. Това отговори министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на въпрос, зададен от журналисти, на откриването на изложбата “Българската армия – 20 години част от НАТО“, което се състоя в Националния военноисторически музей (НВИМ).

“Министерството на отбраната не може да работи без да има приемственост. Това е национална функция и национална отговорност, не е отговорност на една или друга партия’’, добави министърът в оставка и отбеляза, че решенията на проблемите трябва да бъдат взимани съвместно с политическото, военното и административно ръководство.

Тагарев добави, че той и екипът му работят интензивно за засилване на присъствието на НАТО на територията на България през следващата година.

“През последните месеци имаме голям напредък в процеса на планиране в НАТО – за изпълнение на регионалните планове на нашата територия, да бъде създаден национален щаб на сухопътна дивизия”, отбеляза военният министър в оставка.

Според него присъствието на съюзни структури в България увеличава националната сигурност.

“С тази война, която бушува толкова близо до нашите граници, разбрахме, че всяка държава е длъжна да инвестира в своите собствени възможности и след това, ако се наложи, всички заедно ще гарантираме общата сигурност’’, отговори министър Тагарев на въпрос, свързан с равносметката за двадесетте години членство на България в НАТО в контекста на войната в Украйна.

“Едно от постиженията от последните години е именно това – разбрахме, че трябва да инвестираме в собствената си армия. Дълги години тя беше пренебрегвана, бюджетът постоянно падаше. Сега вече тенденцията е обратна и въпросът пред нас е как да го използваме”, добави той.

По думите на министър Тагарев членството на България в НАТО гарантира спокойствието на българските граждани с разбирането, че НАТО е съюз на единни, достойни членове, всеки от които трябва да се готви и всеки от които трябва да е готов да защитава себе си, и да помага за защитата на другите, когато това се наложи.

“В последните две години бюджетът за отбрана нарасна значително – тази година вече сме над два процента от БВП. Стартирахме няколко ключови проекта, подготвяме стартирането на други. Колкото и да не достигат парите, от гледна точка на материалната част, ние ще се модернизираме”, заяви министърът пред журналистите.

“Проблемите с окомплектоването и задържането на качествени кадри в армията наистина остават, заедно със създаването на мобилизационен потенциал в армията, който се изчерпва поради включването на наборната служба и прекратяването ѝ в края на 2007 г.

По думите на министъра в оставка двукратното увеличение на заплатите на хората от отбраната – с 10 процента миналата година и с още 10 процента, считано от 1 януари 2024 г., няма да реши проблема с липсата на достатъчно кадри, но все пак ще бъде в плюс за решаването му, а търсенето на комплексни решения трябва да продължи.

Според министър Тагарев решаването на въпроса за мобилизационния потенциал на страната е сложен етап, който не може да бъде решен в условия на политическа неустойчивост. “Решаването му изисква политическа устойчивост, ясна комуникация с политическите партии, с обществото, и намиране на една широка поддръжка, за да могат да бъдат взети адекватни решения”, каза той.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X